FOTO: null

Posebna sjednica Narodne skupštine RS posvećena aferi ,,snimak,, biće održana nakon završetka redovne sjednice, koja je zakazana za 23. juni, odlučeno je u petak na Kolegiju NS RS.

S obzirom na to da se očekuje da će redovna sjednica završiti najkasnije 24. poslije podne izglasavanjem do tada razmotrenih zakona, vjeruje se da će posebna sjednica početi tog dana.

Radovan Višković, predsjednik Kluba SNSD-a, uvjeren je da će Vlada dobiti podršku jer, kako je rekao, koalicija predvođena SNSD-om ima sigurna 42 glasa.

Vukota Govedarica, predsjednik Kluba SDS-a, tvrdi da opozicija ima sigurnih 39 poslanika, ali i da vladajuća koalicija više ne kontroliše 42 poslanika. 

Iako su svi članovi Kolegija izglasali održavanje posebne sjednice, koplja su se lomila zbog naziva tačke. Prema riječima Nedeljka Čubrilovića, predsjednika parlamenta, svi članovi su se usaglasili da umjesto afera u nazivu bude kupovina u navodnicima, pa bi pun naziv tačke glasio "Informacija o kupovini narodnih poslanika prilikom izbora Vlade RS 18. decembra 2014. godine", umjesto "Informacija o aferi kupovine narodnih..."

Višković je pojasnio da su na izmjeni insistirali jer smatraju da samo sudski organi mogu reći da li je bilo ili nije bilo afere, a da je do tada sve na bazi spekulacija. Naveo je i da je Specijalno tužilaštvo RS obustavilo istragu o snimku na bazi prijave koju je podnio Dragan Čavić, predsjednik NDP-a, jer je, kako je rekao, ta institucija morala da vrati originalni snimak portalu Klix, koji ga je objavio na osnovu naloga Osnovnog suda u Sarajevu, na koji nadležno sarajevsko tužilaštvo nije iznijelo nikakve primjedbe.

Za opozicionare činjenica da je Specijalno tužilaštvo obustavilo istragu dokaz je da ta institucija radi za SNSD.

"Smiješno je da je Specijalno tužilaštvo počelo da radi na tom predmetu 9. juna, dan nakon što smo podnijeli inicijativu da se raspravlja o ovoj aferi. Ovo je samo dodatni dokaz da Specijalno tužilaštvo radi sve u koordinaciji sa Vladom RS i SNSD-om", rekao je Branislav Borenović, predsjednik Kluba PDP-a.

Zanimljiva su i različita tumačenja može li na sjednici doći do puštanja spornog audio-snimka. Ako je vjerovati Viškoviću, dogovor je postignut da se, radi digniteta parlamenta, snimak ne pušta na sjednici jer nije izvršeno vještačenje i ne zna se njegova autentičnost. Govedarica, pak, tvrdi da ništa nije dogovoreno i da opozicija ima demokratsko pravo da pusti snimak.

Borenović je izrazio i razočarenje što je vlast u RS odbila evropsku agendu zbog zahtjeva za privatizacijom "Elektroprivrede RS". Tvrdeći da agenda ne predviđa privatizaciju, on i Govedarica su najavili da će sljedeće sedmice pokrenuti aktivnosti za sazivanje posebne sjednice na temu rada tog preduzeća, za koje smatraju da je u gubicima zbog poteza aktuelne vlasti.

Govoreći o radu parlamenta, Čubrilović je izrazio zadovoljstvo činjenicom da je NS RS ispunila plan rada i da se sve aktivnosti obavljaju kako je i bilo planirano. Dodao je i da će po završetku posebne sjednice biti održana i naredna redovna sjednica. On je istakao i da je odbijen zahtjev Ramiza Salkića, potpredsjednika RS, da se u dnevni red uvrsti deklaracija o genocidu u Srebrenici zbog proceduralnih grešaka.

Inače, u petak je potvrđeno da je u Klub poslanika SDS-a stiglo prijeteće pismo Adamu Šukalu, predsjedniku NS-a, sa neprimjerenim porukama.


Fakti:

  • Nastavak redovne sjednice zakazan za 23. juni,
  • Posebna sjednica održaće se nakon završetka redovne,
  • Vlast i opozicija se (nisu) dogovorili da se ne pušta snimak,
  • Specijalno tužilaštvo RS obustavilo istragu o snimku,
  • Opozicija tvrdi da evropska agenda ne traži privatizaciju ERS,
  • Adamu Šukalu upućeno prijeteće pismo,
  • Kolegij nije odobrio da se raspravlja o deklaraciji o Srebrenici.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )