FOTO: null

Stranačka podobnost je presudna za posao u javnim institucijama i preduzećima u Republici Srpskoj, tvrde u Centrima civilnih inicijativa. S tim se slažu i u Boračkoj organizaciji Republike Srpske koji navode da su česti takvi pritisci i na porodice poginu

U protekloj izbornoj godini je 376-oro djece iz boračkih kategorija zaposleno. Poslodavci su po tom osnovu uzeli novac od države, ali ta djeca, većinom visoko obrazovana, rade za minimalne plate u veoma lošim uslovima, ukazao je u emisiji "Izazovi" BN TV Dragislav Mijanović, predsjednik Udruženja ratnih vojnih invalida Zvornik.

"Visokobrazovani kadrovi rade za platu od samo 450 KM, što je poniženje", kaže Mijanović.

U boračkim redovima ne vjeruju u iskrenost Vlade Republike Srpske najavom Akcionog plana zapošljavanja.

"Najviše će da profitiraju preduzetnici. Tu je napravljen dil između Biroa za zapošljavanje i preduzetnika koji će podijeliti novac", tvrdi Mijanović.

Iz Boračke organizacije ukazuju da imamo neusklađene zakone o radu i boračkim pravima. Borce zapošljavaju većinom na određeno , baš onoliko koliko političarima trebaju pred izbore da prikupe za njih glasove.

U Centrima civilnih inicijativa BiH ukazuju da je pogubno za naše društvu što partije povlače sve konce, pa i u oblasti zapošljavanja što su im omogućila sadašnji loš zakonski okvir. Zakone treba mijenjati, kaže Ana Lučić iz Centara civilnih inicijativa BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )