FOTO: Autopress.hr

Njemački proizvođač potpisao je memorandum o razumijevanju sa kompanijom Boing, kojim se predviđa saradnja u oblasti razvoja letećih premijum vozila.

Tek što je ušao na tržište električnih vozila, Porsche je već fokusiran na nove planove za budućnost koji obuhvataju i leteće automobile.

Kako kažu u partneru Bonigu (Boeing), sporazum o razumijevanju znači da će dvije kompanije usmjeriti aktivnosti na "premijum tržište urbane mobilnosti u vazduhu i širenje gradskog saobraćaja u vazdušni prostor."

Partnerstvo će se fokusirati na "leteća, lična premijum vozila", a kompanije će ispitati njihov tržišni potencijal i moguću upotrebu u budućnosti. Takođe, u planu je razvoj električnog vozila za vertikalno poletanje i slijetanje, koje se u ovom trenutku opisuje kao koncept.

Porsche će igrati važnu ulogu u razvoju ovog vozila jer će biti uključeni i Porsche Engineering Services GmbH i Studio F.A. Porsche, kao i inženjeri kompanije Boeing, navodi se u saopštenju.

"Ova saradnja predstavlja nadogradnju naših napora za razvoj bezbjednog i efikasnog ekosistema mobilnosti i pruža priliku za razvoj vrhunskog letećeg vozila sa jednim od vodećih automobilskih brendova", rekao je potpredsjednik Boeing NeXt-a i generalni direktor, Steve Nordlund.

"Porsche i Boeing u ovo partnerstvo donose vrhunski inženjering, stil i inovacije kako bi se ubrzao razvoj urbane mobilnost u vazdušnom prostoru", dodao je Nordlund.

Iako se možda čini čudnim da je Porsche zainteresovan za leteće automobile, šef prodaje i marketinga nemačke kompanije, Detlev von Platen, kazao je da oni "žele da povećaju svoje domete kao proizvođač sportskih automobila i da postanu vodeća marka za premijim mobilnost".

On tvrdi da bi to u dužem vremenskom roku moglo da znači da Porsche prelazi u "treću dimenziju putovanja".

Inače, studija Porsche Consultinga sugeriše da će tržište mobilnosti u vazdušnom saobraćaju znatno porasti nakon 2025. godine. Studija takođe otkriva da će rješenja mobilnosti u gradskom vazdušnom saobraćaju doprinijeti da se "prevoz putnik odvija brže i efikasnije od postojećih konvencionalnih sredstava zemaljskog prevoza", sa nižim troškovima i većom fleksibilnošću.

To znači da bi u budućnosti moglo postojati veliko tržište za leteće Porsche automobile.

Iako je partnerstvo još uvek u ranoj fazi, dvije kompanije su kao ilustraciju objavile nekoliko rendera koji prikazuju elegantnu malu letelicu sa kratkim krilima.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )