FOTO: null

Ako pušač dnevno troši četiri marke na kutiju cigareta, to znači da on u toku godine „zapali“ 1.440 KM, što je iznos koji je četvoročlanoj porodici potreban za sedam dana provoda na moru.

Istakao je ovo u petak nacionalni koordinator za kontrolu duvana Darko Marković povodom obilježavanja 31. januara, Nacionalnog dana borbe protiv pušenja. Objasnio je da ne postoji procjena koliko stanovnici BiH ukupno godišnje novca "bace u dim", ali je istakao da se na cigarete u svijetu u godini potroše milijarde dolara.

- Uprkos maksimalnim naporima zdravstvenih radnika, na smanjenje broja pušača, nažalost, najviše utiče poskupljenje cigareta - naveo je Marković i dodao da zemlje u kojima su cigarete najjeftinije imaju najveći broj pušača.

Naglasio je da se pušenjem samo jedne cigarete stvara oko četiri i po hiljade raznih hemijskih spojeva koji oštećuju zdravlje, a dokazano je da je 40 tih spojeva kancerogeno.

- Najpoznatiji od njih su katran, ugljen-monoksid i nikotin, koji na mozak djeluje isto kao heroin i izaziva zavisnost - podsjetio je Marković napominjući da nepušača, koji se nalazi u društvu pušača, cigareta jednako ugrožava.

Viši stručni saradnik u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS, koje je i organizovalo konferenciju, Alen Šeranić poručuje nepušačima da promijene stav.

- Prestanimo pušačima davati podršku, nemojmo pristajati da autobus stane ili da sjednemo negdje kako bi neko mogao da zapali cigaretu - apelovao je on.

Zastrašujuće je to što roditelji zbog poroka izlažu riziku sopstvenu djecu, te se mališani nerijetko igraju obavijeni dimom, a Šeranić upozorava da je pasivno pušenje u 10 do 30 odsto slučajeva preduslov za razvoj oboljenja.

Prema posljednjim podacima ministarstva, u RS je broj pušača u 2010. u odnosu na 2002. godinu smanjen sa 38,4 odsto, na 31 odsto pušača od čega je većina muškaraca. Alarmantno je to što su istraživanja pokazala da cigarete konzumira 7,9 odsto đaka, uglavnom dječaka koji imaju od 13 do 15 godina.

Povećanje akciza jedna je od mjera kontrole duvana i duvanskih proizvoda, ali Šeranić napominje da to, osim do smanjenja broja pušača, može dovesti i do povećanog šverca, zbog čega je prošle godine povećana akciza na rezani duvan.


Besplatni pregledi

Podjelom propagandnog materijala, mjerenjem krvnog pritiska i nivoa šećera u krvi studenti Medicinskog fakulteta Univerziteta u Banjaluci obilježiće u nedjelju Nacionalni dan borbe protiv duvanskog dima.

Studenti su pozvali građane da se pridruže akciji da bi zajedno podigli svijest o štetnosti duvanskog dima. Akcija će biti održana od devet do 15 časova na Trgu Krajine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )