FOTO: infobijeljina.com

Porodica Vakčić u Maloj Obarskoj proizvodi kupus na 5 dunuma. Zadovoljni su prinosom i kvalitetom ovogodišnjeg roda.

Iako još nisu podvukli crtu, u ovoj sezoni očekuju oko 2.000 džakova, odnosno oko 26 tona ovog povrća.

- Ovih dana siječemo kupus i pakujemo za prodaju. Nastojimo da skinemo kupus sa njive kako bismo mogli krenuti sa jesenjom sjetvom ozimih žitarica. Malo nas ometaju česte smjene sunca i kiše, ali ovaj posao privodimo kraju – počinje priču za portal InfoBijeljina Đorđe Vakčić.

Zbog tropskih temperatura cijelo ljeto su navodnjavali oranice pa je kupus odlično rodio. Zadovoljni su i cijenom koja pokriva troškove proizvodnje. 

- Vrećica kupusa od 13 ili 14 kilograma na veliko košta oko 10 KM, a na manje je skuplje za marku, dvije. Karton,odnosno kutije u koje pakujemo 12  krupnijih glavica kupusa, košta 20 KM. Svi koji se žale da je skupo neka pogledaju pošto su cigarete, alkohol i drugi luksuzi. Hrana nije skupa - kaže Đorđe Vakčić.

I ove godine jedan od velikih problema povrtara je radna snaga. Poslove, uglavnom, obavljaju ukućani jer je za ovaj posao sve teže angažovati radnike koji su iz godine u godinu i sve stariji.  

- Dnevnice jesu sve skuplje, ali koliko god da platimo, mladi ljudi neće da rade ovaj posao. U sezoni sječe i pakovanja kupusa najčešće priskaču prijatelji i rodbina. Zahvaljujući činjenici da imamo lako dostupnu vodu, izgradili smo sisteme za navodnjavanje pa smo olakšali bar ovaj dio posla – kaže ugledni semberski domaćin. 

On dodaje da povrtarsku proizvodnju prate i drugi problemi. 

- Nadležni bi trebalo da pojačaju kontrolu uvoznih sjemena čija je klijavost iz godine u godinu sve upitnija. Teškoće izazivaju i insekti, a zbog usaglašavanja propisa sa EU, hemijski preparati koji su nam na raspolaganju, su sve manje djelotvorni. Smatram i da je karta za dnevni ulaz na kvantašku pijacu Agrotržnog centra "Knez Ivo od Semebrije", koja iznosi 17 KM, previsoka – rekao je Vakčić za InfoBijeljinu. 

On kaže da se, ipak, kad se sve sabere, od poljoprivrede može solidno živjeti.  

- Nikada nisam kukao, nikada nisam ništa tražio. Premije i podsticaji koje dobijamo od Vlade RS pa i Grada Bijeljina su nam vjetar u leđa, ali naučio sam od predaka i tome učim svoju djecu, da se samo vrijednim i složnim radom porodici može osigurati dobar i lijep život - zaključuje Vakčić.

Prema procjenama u Semberiji se proizvodnjom kupusa bavi oko 800 povrtara, koji u prosjeku ovu kulturu  proizvode na jednom ili više hektara. Ovogodišnju sezonu ocjenjuju kao jednu od boljih, pa će s optimizmom u sljedeći proizvodni ciklus.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )