FOTO: null

Iz kafana i klubova u Srpskoj bi se ubrzo mogla čuti samo pesma veselih gostiju i zveket ugostiteljskog inventara, jer zbog pooštravanja zakonskih rešenja o reprodukciji i izvođenju, za muziku tamo više izgleda neće biti mesta!

Naime, uz novoutvrđenu obavezu plaćanja nimalo jeftine takse za reprodukovanje muzike, koja ide na račun Asocijaciji muzičkih umetnika i stvaralaca BiH, od ugostitelja se u poslednje vreme traži da i sa muzičarima koji nastupaju u njihovim lokalima, bilo da su profesionalci ili amateri, sklope ugovor o angažovanju, a koji je oporezovan sa oko 19 odsto vrednosti sklopljenog posla.


Novi udarac

Naime, inspekcijske službe utvrdile su da više od dve trećine ugostiteljskih objekata koje su kontrolisali nema ugovor sa muzičarima koji nastupaju uživo.

Kako nam je objasnio Željko Tatić, predsednik Udruženja ugostitelja RS, uz silne namete koje imaju, uvođenje novih predstavlja udarac i za ugostitelja, ali i za muzičare.

- U državi u kojoj je sve "zbrda-zdola", pod maskom uvođenja nazovireda, radi se samo na tome da neko bude kažnjen i da se od njega izvuče novac. Nema ovo veze sa uvođenjem reda, već samo s novcem. Još će krenuti da upadaju na svadbe, prekidaju veselja i od mladenaca traže da pokažu ugovore - kaže Željko Tatić.

Sličnog mišljenja su i mladi muzičari. Oni uglavnom zastupaju mišljenje da je smešno insistirati da neafirmisani, a pogotovo maloletni muzičari plaćaju porez.

- Trebalo bi da se napravi podela od profesionalaca koji žive od tog posla i onih koji to iz hobija rade nekoliko puta godišnje jer vole muziku i nastupaju iz ljubavi prema njoj. U suprotnom, desiće se da omladina koja u slobodno vreme svira i ponekad nastupi, vreme provodi opijajući se, a ne svirajući i nadajući se da će ih neko prepoznati po talentu - rekao nam je jedan banjalučki muzičar.


Ispit pa licenca

Naš sagovornik u šali kaže da će od sada paziti i kada peva ispod tuša da mu u svakom trenutku prozor bude zatvoren, jer bi pesma mogla da "izađe do ulice" baš kada njom budu prolazili poreski inspektori.

Miro Janjanin, predsednik Udruženja estradnih umetnika RS, kaže da se mora raditi po pravilima. On objašnjava da svako ko radi neki posao mora da položi ispit i dobije licencu, pa tako i muzički umetnici, a da se svaki nastup mora regulisati ugovorom i oporezovati.

- Srbima je u krvi da pokušavaju da prevare sistem, pa su svi povređeni kada treba da plate porez. Ovo je posao kao i svaki drugi i mora se za njega steći licenca na osnovu teorijskog i praktičnog ispita znanja. Svi moraju da se registruju i podležu zakonima, da potpisuju ugovor i plate porez na primljeni honorar - rekao je Janjanin.

Pojačane kontrole

U Poreskoj upravi RS kažu da su intenzivirali kontrole prikazivanja prometa u ugostiteljskim objektima, posebno tamo gde nastupaju muzičari. U 61 kontroli utvrdili su da dve trećine nemaju ugovore. U PURS-u tvrde da je poslednja kontrola pokazala da su u samo 19 slučajeva zaključeni ugovori o angažmanu ili posredovanju sa izvođačima. 

- U 42 kontrole utvrđeno je nisu zaključeni ugovori, pa nema ni poreske prijave, tako da će Poreska uprava RS utvrditi iznose isplata, naložiti plaćanje obaveza i izdati prekršajni nalog. Situacija na terenu koja pokazuje da dve trećine njih nema ugovore, ali ni pribavljeno mišljenje Udruženja estradnih radnika i estradnih umetnika RS, ukazuje na to da samo udruženje nije opravdalo svoje postojanje - stav je Poreske uprave RS. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )