FOTO: null

Istaknuti doktori Doma zdravlja i Bolnice „Sveti Vračevi“ u Bijeljini upozorili su danas građane na zloupotrebe službenog položaja, koje se za vrijeme predizborne kampanje dešavaju u ove dvije zdravstvene ustanove.

- Osjećam potrebu da se obratim javnosti, jer smatram da se proteklih dana u bijeljinskom Domu zdravlja sprovode određene aktivnosti koje su sramota ove Javne zdravstvene ustanove. Pacijenti su izloženi velikom pritisku, jer ih odmah na ulazu u Dom zdravlja dočekuju aktivisti  Pokreta „Uspješna Srpska“ i koalicije koja podržava kandidaturu Zlatka Maksimovića za gradonačelnika Bijeljine, koji dijele propagandni stranački materijal. To je zloupotreba položaja direktora Doma zdravlja i apelujem na nadležne institucije da spriječe ove aktivnosti unutar prostorija ove zdravstvene ustanove. Moja dužnost je da branim dignitet svojih pacijenata - naveo je doktor Igor Novaković, specijalista porodične medicine u bijeljinskom Domu zdravlja, koji je i kandidat Srpske demokratske stranke za odbornika u Skupštini Grada Bijeljina.  On je skrenuo pažnju javnosti  na to da on nikada ne bi podržao  gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića kada bi primjetio da se unutar Gradske uprave dijele leci sa propagandnim stranačkim materijalom.

- Kao radnik Doma zdravlja, pitam se da li direktor Zlatko Maksimović koristi sredstva ove zdravstvene ustanove i potkrada ona navodna tri miliona zarade o kojima često priča, da bi finansirao svoju luksuznu predizbornu kampanju, s obzirom na to da on tvrdi da za vrijeme svog dosadašnjeg rada nije stekao veću zaradu i da ga ne finansira ni jedan strani centar moći - izrazio je sumnju Novaković, istakavši da smatra da je Maksimovićeva predizborna kampanja mnogo luksuznija od dosadašnjih kampanja kandidata SNSD-a za gradonačelnika Bijeljine.

Doktor Snježana Andrić, specijalista medicine rada i subspecijalista kliničkog ultrazvuka i doplera u bijeljinskom Domu zdravlja, koja je takođe kandidat SDS-a za odbornika u Skupštini Grada, navela je da joj se u proteklih mjesec dana konstantno obraćaju pacijenti, koji su zgroženi zbog štandova na ulazu u Dom zdravlja, gdje se dijeli stranački propagandni materijal, te da aktivisti Pokreta „Uspješna Srpska“ čak unose letke i u ordinacije:

- Leci se dijele u ordinacijama gdje se ukazuje zdravstvena pomoć, daju infuzije, inhalacije, snima EKG i pružaju drugi vidovi zdravstvenih usluga - istakla je Andrićeva, koja je, inače, borac prve kategorije Vojske Republike Srpske. Ona je u izuzetno emotivnom obraćanju građanima poručila da se vrlo loše osjeća zbog zloupotreba rukovodstva zdravstvenih ustanova u svrhe predizborne kampanje, te da joj je zbog ovakvih nemoralnih činova teže nego što joj je bilo u ratu.

Još jedan kandidat SDS-a za odbornika u Skupštini Grada zaposlen u Domu zdravlja specijalista oftamologije doktor Vlajko Lukić, naveo je da su korišćenja položaja u zdravstvenim ustanovima u svrhe predizborne kampanje poraz zdravstva.

- Dom zdravlja je „okićen“ propagandnim stranačkim materijalom doktora Zlatka Maksimovića. Na ovaj način poražena je medicina, medicinska etika  i Hipokratova zakletva. Zdravstveni sistem ne bi smio da bude žrtva politike. Apelujem na svoje kolege da više ne zloupotrebljavaju svoje funkcije u predizborne svrhe, već da obuku bijele mantile i rade svoj posao časno - istakao je Lukić, dodavši da on, iako je kandidat SDS-a za odbornika, nikada nije ni u svojoj privatnoj ordinaciji koristio propagandni stranački materijal.

Doktor maksilofacijalne hirurgije u Bolnici „Sveti vračevi“ Tomo Kovačević, koji je takođe kandidat SDS-a za dobornika u Skupštini Grada,  ukazao je na probleme centralizacije zdravstvenog sistema u Republici Srpskoj.

- Nova bijeljinska Bolnica je zaista savremena zdravstvena ustanova, ali za sve ozbiljnije zdravstvene zahvate u njoj traži se odobrenje Banjaluke. Kada specijalisti moraju da urade određene zdravstvene pretrage pacijentima, prvo moramo uputiti zahtjev Banjaluci, da bi Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske odlučio da li možemo to da realizujemo ili ne - požalio se Kovačević, koji je kritikovao i to što bijeljinski doktori ne mogu sami izdati uputnice pacijentima za dalje liječenje u većim zdravstvenim centrima, već i o tome odlučuje Fond zdravstvenog osiguranja RS. Kovačević je ukazao i na to da se svi lijekovi nabavljaju preko centralnog tendera, te da su lijekovi u Republici Srpskoj najskuplji u regionu.

- Fond ne plaća adekvatno Bolnici zdravstvene usluge, pa tako ista operacija kod nas košta 1.000 konvertibilnih maraka, dok bi u Beogradu takav zahvat koštao oko 2.000 evra - upozorio je Kovačević, istakavši da su zbog toga bolnice u Republici Srpskoj u gubicima.

SDS Bijeljina

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )