FOTO: InfoBijeljina.com

Zbog naglog skoka cijene željeza i izolacionih materijala na svjetskom tržištu, poskupile su i nekretnine u novogradnji u Brčko Distriktu.

Razlog za poskupljenje željeza je smanjena privredna aktivnost zbog pendemije virusa korona u svijetu, ističu građevinari i posrednici u prodaji. Zbog toga očekuju mnogo manju potražnju stanova i komercijalnog prostora.
 
Veliki nabavljači u Brčkom zatečeni su visokim cijenama željeza, i izolacionog materijala i cementa za stambenu izgradnju. Skladištari tvrde da su u posljednje 22 godine poskupljenja građevinskog materijala iznosila od tri do pet odsto. Cijene od februara i marta rastu nekontrolisano, i to ih, kažu, dovodi na ivicu rentabilnosti.

– Željezo je poskupilo više 40 odsto, a juče smo dobili obavještenje da je poskupilo 80 maraka po toni, a nova cijena se ponovo formira u ponedjeljak – rekao je Јovica Tadić, vlasnik građevinske firme.
 
Građevinari su zbog toga, uglavnom, povećali cijene stanova, što je izazvalo manju potražnju na tržištu nekretnina, koje je sve doskora, bilo najstabilnije, piše RTRS.
 
– U Brčkom su već neki investitori povećali cijenu stanova za otprilike 50 maraka po kvadratnom metru, a samim tim, već mnogi kupci odustaju od kupovine – kaže Zorica petrović, agent za prodaju nekretnina.
 
Ima i onih koji još nisu povećali cijenu stanova, i ona je oko 1.400 maraka po kvadratnom metru. Ipak, zbog opstanka preduzeća u nepovoljnim uslovima, uskoro će i oni podići cijene stanova i komercijalnih prostora.
 
Ugradnja skupljeg repromaterijala, povećala je cijenu stanova i do 30 hiljada maraka po stambenoj jedinici, kažu građevinari. Tako se cijena dvosobnog stana kreće od 90 do 110 hiljada maraka, a do skoro se takav stan mogao kupiti po cijeni od 80 hiljada KM.
 
Građevinari i posrednici u prodaji strepe da bi novoformirana cijena od oko 1.600 maraka po kvadratnih metara mogla i dalje da raste, što bi sigurno ugrozilo potencijalne investitore za gradnju i kupovinu nekretnina.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )