FOTO: null

Proizvodnja voća i povrća u BiH smanjena je lani za 35 odsto, zbog vremenskih nepogoda i poplava koje su obilježile prošlu godinu, izjavila je danas direktor sektora privrede u Spoljnotrgovinskoj komori BiH Ognjenka Lalović.

Predstavljajući godišnji izvještaj o stanju u sektoru voća i povrća, Lalovićeva je istakla da je riječ o prosperitetnom sektoru u kojem su potrebna dodatna ulaganja.

Prema njenim riječima, vremenske neprilike prošle godine zaustavile su raniji konstantan rast u ovom sektoru, pa je zabilježen pad uvoza voća i povrća za 17 odsto i pad izvoza za osam odsto. 

"Iz BiH se najviše izvoze maline, kupine i krastavci kornišoni, a tradicionalno najveći izvoz je u Srbiju, Italiju, NJemačku i Hrvatsku", rekla je Lalovićeva. 

Ona očekuje da će značajan podsticaj u sektoru voća i povrća dati najavljeno "zeleno svjetlo" za izvoz krompira iz BiH. 

Lalovićeva je pohvalila pomoć koju ovom sektoru pruža Švajcarski program za promociju uvoza u EU i Švajcarsku. 

Predstavnik ove organizacije Boris Tadić rekao je novinarima da je njihov cilj pomoć malim i srednjim preduzećima da pronađu kupca za svoje proizvode i usluge na inostranom tržištu, kao i organizacija promocije domaćih proizvoda na svjetskim sajmovima. 

Prema njegovim riječima, za sada su od svježeg voća i povrća na tržištu EU i Švajcarske iz BiH najkonkurentniji jagodičasto voće, kornišoni i šljive. 

Iskustva u dobro organizovanoj proizvodnji i izvozu voća i povrća novinarima su predstavili firma "Krušik" iz Modriče i Poljoprivredna zadruga "Agros" iz Bratunca.  

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )