FOTO: null

Ljekari u Srpskoj prepisali su za devet mjeseci ove godine 288.535 recepata za antibiotike, što je blizu 5.000 više nego u istom lanjskom periodu, a stanovnici su najviše koristili ,,amoksicilin,,

Statistika Fonda zdravstvenog osiguranja RS ne odražava u potpunosti realnu potrošnju antibiotika, jer je i dalje prisutna pojava njihove kupovine bez recepta i kontrole ljekara. I pored toga što medicinski stručnjaci neprestano apeluju na stanovnike da ne uzimaju lijekove bez nadzora ljekara, a posebno antibiotike, i dalje ima onih koji to čine na svoju ruku, što može biti veoma opasno po njihovo zdravlje.

Iz Fonda i zdravstvenih ustanova poručuju da antibiotike u apoteci niko ne smije izdavati bez recepta.

- Recept za antibiotik vrijedi tri dana i apoteka ga ne smije izdati ukoliko su od dana prepisivanja prošla više od tri dana - naglašavaju u Fondu.

Viši stručni saradnik za javno zdravstvo u Ministarstvu zdravlja i socijalne zaštite RS Alen Šeranić kaže da prekomjerna i neprimjerena upotreba antibiotika ubrzava pojavljivanje i širenje bakterija rezistentnih na antibiotike.

- Ako se antibiotici koriste iz pogrešnih razloga, na primjer većina prehlada uzrokovana je virusima protiv kojih oni nisu efikasni, oni neće poboljšati zdravstveno stanje, odnosno sniziti povišenu temperaturu ili ukloniti simptome poput kijanja. Zbog toga je ključno mišljenje ljekara - ističe Šeranić.

Načelnik Službe za mikrobiologiju u Institutu za javno zdravstvo RS Pava Dimitrijević kaže da se Srpska nalazi u zlatnoj sredini, kada je riječ o potrošnji antibiotika u Evropi, a da je smanjena potrošnja evidentirana nakon pooštravanja mjera prepisivanja i izdavanja lijekova.

- Prekomjerna upotreba antibiotika izaziva antibiotsku rezistenciju, a to postaje veliki javno-zdravstveni problem, jer se smanjuje efikasnost antibiotika i zaštita zdravlja za buduće generacije. Racionalnom upotrebom antibiotika može se doprinijeti smanjenju antibiotske rezistencije - istakla je Dimitrijevićeva.

U Srpskoj je prošle godine, prema podacima Fonda zdravstvenog osiguranja, prepisano 394.447 recepata za antibiotike, a u 2013. čak 446.579 recepata.

- Trošak Fonda za antibiotike u 2014. godini iznosio je oko dva miliona, a u 2013. godini oko 2,2 miliona maraka - kazali su u Fondu zdravstvenog osiguranja.

Evropski dan svjesnosti o antibioticima biće obilježen 18. novembra i u RS.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )