FOTO: pixabay.com

"Vodovod" je ponovo uveo redukcije vode u nekim dijelovima Banjaluke, zbog čega su mještani ogorčeni, te su spremni i na proteste.

"Uprkos svim našim apelima, potrošnja vode u prethodnom periodu rasla je iz dana i dan, a pošto su najavljene ekstremne temperature, očekujemo da će taj trend rasta da se nastavi", saopštili su iz banjalučkog "Vodovoda".

Istakli su da se došlo do tačke kad moraju sa apela da pređu na sljedeći korak i da uvedu redukcije.

"Juče od 12 časova pa sve do danas u šest časova redukcijom će biti obuhvaćeno područje koje se vodom snabdijeva s rezervoara Tunjice: Piskavica, Potkozarje, više zone Ramića i Barlovaca, te više zone Prijakovaca i Dragočaja", kazali su oni.

Prema njihovim riječima, potrošnja na tom sistemu je udvostručena.

"Tokom prethodnog dana potrošnja je premašila 3.500 kubika, a redovna je oko 1.500", kazali su oni.

Dodaju da redukcije zavise isključivo od potrošnje, tačnije od odgovornog odnosa.

"Takođe želimo da podsjetimo da je i dalje na snazi vanredna situacija i da vodu smijete upotrebljavati isključivo za lične potrebe i potrebe domaćinstva. Ne smiju se puniti bazeni, zalijevati pločnici, prati nešto van kuće. Razumijemo da treba vrt zaliti, ali ne mora svako jutro i svako veče", naveli su iz "Vodovoda".

Kako dodaju, uveli su ovu restrikciju da ne bi pao sistem.

"Svaki dan, zavisno od stanja, biće donošena odluka, zatvaramo sistem ili ne i koje područje će biti obuhvaćeno. Uglavnom ćemo se truditi da svi imaju vodu tokom dana, a da zatvaramo noću", kazali su iz "Vodovoda".

Dodaju da su vrućine tek počele, te je sasvim izvjesno da će se redukcije nastaviti.

"Mi ćemo se truditi da redukcije budu u noćnim satima, kada svi spavaju, ali to ne znači da neće nekada, kao i sada, biti i tokom dana", objasnili su oni.

Dodali su da su brojevi telefona na koje se mogu dobiti informacije 051/498-950, 051/498-951, 051/258-678, 051/258-679 i 066/675-183.

Gradski štab za vanredne situacije u Banjaluci donio je zaključak, s ciljem da se očuva uredno vodosnabdijevanje, da stanovništvo koje posjeduje plantaže i farme vodu može zatražiti od civilne zaštite i vatrogasaca.

Iz Gradske uprave su naveli da stanovništvo koje se bavi ovim djelatnostima vodu može naručiti telefonskim putem na broj 051/498-261, svaki radni dan od osam do 16 časova.

Podsjećamo da je Gradski štab 19. juna odlučio da se preventivno proglasi vanredna situacija na području Banjaluke do 15. jula zbog situacije u vodosnabdijevanju usljed visoke temperature vazduha.

Iz banjalučkog Odsjeka za poslove civilne zaštite i profesionalne teritorijalne vatrogasno-spasilačke jedinice pozivaju građane na dodatni oprez, poštovanje preporuka i uzdržavanje od paljenja vatre na otvorenom prostoru.

Apeluje se i da poslodavci zaštite radnike koji rade na otvorenom, kao i da stanovništvo savjesno i racionalno troši vodu.

Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske izdao je upozorenje na visoku temperaturu vazduha narednih dana, do 40 stepeni Celzijusa, a u mnogim predjelima očekuju se tropske noći.

Daniel Dojčinović, zamjenik predsjednika Mjesne zajednice Dragočaj, istakao je da nije dopustivo da se uvodi redukcija vode, pogotovo sada kada najavljuju toplotni talas.

"Nije tačna informacija da mještani pune bazene ili zalijevaju baštu, to apsolutno odbacujem. U Dragočaju žive odgovorni ljudi! Problem je to što u vezi sa vodosnadbijevanjem u Dragočaju nije ništa rađeno cijele godine, pa kada dođe ljeto, uvijek imamo isti problem. Prošle godine su nam takođe uvodili redukciju", poručio je Dojčinović.

On kaže da su i ranije upozoravali Gradsku upravu da će se desiti ovakav problem, međutim, niko ništa nije preduzimao.

"Ukoliko dođe do redukcije vode, bićemo primorani da pozovemo mještane Dragočaja da izađemo na ulicu i pošaljemo poruku nadležnima da to nećemo više dozvoliti", zaključio je Dojčinović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )