FOTO: null

Centralna izborna komisija BiH odlučila je juče na hitnoj sjednici da sav birački materijal iz Srebrenice bude prenesen u Sarajevo, gdje će biti ponovo prebrojani glasovi sa pet biračkih mjesta.

U CIK-u su naveli da će njihovi članovi 8. oktobra u pratnji policije otići po izborni materijal u Srebrenicu. Za taj prijedlog bila su tri člana Opštinske izborne komisije u Srebrenici, dok su dva bila protiv. U CIK-u je taj prijedlog podržalo pet članova, dok su dva bila protiv. Prema nezvaničnim informacijama, protiv su glasali srpski članovi komisija.

Kandidat svih srpskih stranaka za načelnika Srebrenice Mladen Grujičić očekuje da će prebrojavanju listića prisustvovati i posmatrači, koji su bili na spornim biračkim mjestima.

- Tražimo da naši posmatrači prate prebrojavanje od kojeg očekujem još 130 glasova za mene. Ne plašim se prebrojavanja glasova i za mene je stvar da ću biti načelnik Srebrenice gotova. Poručujem da ću biti načelnik svih Srebreničana i učiniću sve da oni žive bolje nego što su živjeli u proteklih 17 godina - istakao je Grujičić.

Bošnjački kandidat za načelnika Srebrenice Đamil Duraković je rekao da će od CIK-a tražiti da ponovo budu prebrojani listići sa svih biračkih mjesta. Prema preliminarnim i nepotpunim podacima CIK-a na osnovu 88,89 odsto prebrojanih glasova Grujičić je osvojio 3.957, a Duraković 1.645 glasova.

Predsjednik Skupštine opštine Srebrenica Miloš Milovanović pozvao je građane da strpljenjem doprinesu smirivanju tenzija koje su izazvane nakon izbora, ističući da bezbjednost građana mora biti prioritet svih.

Predsjednik RS Milorad Dodik izjavio je da za Bošnjake u Srebrenici pobjeda Grujičića ne predstavlja problem, ali da problem u vezi sa tim prave političari iz Sarajeva.

- Spekuliše se u vezi sa Srebrenicom jer su izbori tamo sprovedeni bez većih primjedaba. Izjave da načelnik ne može biti Srbin, apsolutno ne doprinose stabilizaciji - kazao je Dodik.

Šef Misije OEBS-a u BiH Džonatan Mur istakao je da će međunarodna zajednica insistirati na dosljednom pridržavanju principa ravnopravnosti svih građana Srebrenice pred lokalnim vlastima.

Situacija se komplikuje i u Bijeljini. Protiv bivšeg načelnika Odjeljenja za finansije u Gradskoj upravi Milorada Sofrenića, koji je bio šef izbornog štaba SDS-a, podnesena je prijava tužilaštvu zbog podmićivanja na izborima. On je osumnjičen da je vrbovao članove romske zajednice da glasaju za kandidata Saveza za promjene za gradonačelnika Bijeljine Miću Mićića i kandidata SDS-a za odbornika Tomicu Stojanovića, obećavši im prehrambene pakete. Direktor Policije RS Darko Ćulum potvrdio je da je protiv Sofrenića podnesen izvještaj, ističući da je to krivično djelo dokazano.

Kandidat Koalicije "Bijeljina pobjeđuje" za gradonačelnika Bijeljine Zlatko Maksimović pozvao je Mićića da zajedno pošalju zahtjev CIK-u za poništenje izbornog rezultata, a nije isključio ni proteste.

- Mićić i nakon kupovine i krađe glasova ima navodnu prednost od svega 321 glasa - rekao je Maksimović.

Mićić je odbacio sve optužbe ističući da posjeduju tačne podatke i zapisnike sa biračkih mjesta.

- Izbora će biti, ali tek za četiri godine. To što moj protivkandidat traži ponavljanje izbora, zaklanjajući se iza naroda, najbolje govori o njemu. Neka se ugleda na druge kandidate koji su gubili i sa manje razlike pa su dostojanstveno prihvatili poraz - rekao je Mićić i apelovao da svi puste nadležne organe da bez pritisaka rade svoj posao da bi utvrdili da li je bilo nepravilnosti.

Prijetnje

Tužilaštvu će biti dostavljen i izvještaj protiv D. K. (28) iz Prijedora zbog sumnje da je predsjednicima, potpredsjednicima i članovima biračkih odbora slao prijeteće poruke. Iz Centra javne bezbjednosti Prijedor su naveli da je počinjeno krivično djelo ugrožavanje bezbjednosti.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )