FOTO: null

Predstavnici gradske uprave Bijeljina potpisali su danas ugovore o finansiranju projekata, ukupne vrijednosti 76.000 KM, sa predstavnicima Udruženja za pomoć mentalno zaostalim licima "Nada" i Udruženja žena sa invaliditetom "Impuls".

Projekti su izabrani u okviru UNDP projekta pod nazivom "Jačanje lokalne demokratije". 

Koordinator UNDP projekta Sanja Bokun rekla je novinarima da su projekti izabrani na javnom konkursu koji je raspisan zajedno sa gradom Bijeljina o temama iz strateških oblasti, a na koji se prijavilo 21 civilno društvo iz Bijeljine. 

"Ranije smo imali jedan projekat u okviru brzih projekata vrijedan 50.000 KM, pa je ukupno iz LOD-a u grad Bijeljinu uloženo 126.000 KM. UNDP je samo implementator ovih sredstava, a obezbijedila ih je EU", navela je Bokun. 

Nada Babić iz Odjeljenja za društvene djelatnosti rekla je, nakon potpisivanja ugovora, da je prilikom izbora udruženja cilj bio da projekti slijede Strategiju razvoja grada. 

"Bitno je da projektima budu zadovoljene potrebe ovih kategorija, da im se pomogne da prevaziđu probleme u vezi sa zapošljavanjem i druge životne probleme. Ovo je primjer dobrog rada, i pozivam i ostale organizacije civilnog društva da se prijavljuju na javne pozive, jer je budžet grada projektovan tako da će im većina sredstava biti dodjeljivana na ovaj način", rekla je Babićeva. 

Slavica Kovrlić iz Udruženja "Nada" istakla je da će sredstva pomoći Udruženju da nastavi sa redovnim aktivnostima, jer je grad opredijeljen da izgradi Dnevni centar za djecu sa posebnim potrebama. 

"Ovo danas biće prelazno rješenje. Planirali smo da oko 40-oro dece učestvuje u programu, s tim da uključimo razne stručnjake - psihologe, neuropsihijatre, oligofrenologe, logopede, defektologe... Projekat će trajati 12 mjeseci i uključuje niz inkluzivnih radionica", rekla je Kovrlija. 

Predsjednik Udruženja "Impuls" Tanja Milinković rekla je da će projekat trajati devet mjeseci i njime se želi doprinijeti stvaranju okruženja koje će omogućiti zapošljavanje, odnosno stvaranje prihoda u porodicama gdje su žene nezaposlene, u stanju socijalne potrebe. 

Ona je dodala da će konačni rezultati biti formiranje Centra za obuku u izradi predmeta kućne radinosti. 

Grad Bijeljina je u julu 2014. godine, direktnim putem izabran da učestvuje kao partnerska jedinica lokalne samouprave u okviru LOD projekta. Direktni odabir dio je odgovora EU na novonastalu situaciju nakon poplava u maju 2014. godine. 

Projekat, koji provodi UNDP, finansira EU iz sredstava instrumenta za pretpristupnu pomoć /IPA/ u iznosu dva miliona evra, s ciljem da doprinese demokratskoj stabilizaciji, pomirenju i daljem razvoju BiH, podrškom u uspostavljanju boljih odnosa između lokalnih vlasti i civilnog društva. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )