FOTO: pixabay

Potrošačka korpa u Srpskoj odavno prevazilazi platežne mogućnosti dok poskupljenja na svim frontovima ne jenjavaju.

Da bi djetetu ili sebi obezbijedili zimsku garderobu, građani s prosječnom platom se odriču svega, zapadaju u kredite ili čekaju sezonska sniženja u nadi da će "uloviti" broj koji im je potreban.
 
Iako su zimske kolekcije garderobe uveliko popunile sve police, kupovina se više svela na "gledanje" i upoređivanje cijena. U banjalučkim buticima je nemoguće naći bilo šta zimsko ispod 100 KM, pa kako kažu česta je prodaja na rate, naročito kad je riječ o brendiranim zimskim stvarima. Na robnoj pijaci i u radnjama polovne robe je nešto drugačija situacija.
 
- Najjeftinije muške zimske cipele koštaju 80, a patike su po 40 KM. Ženske čizme se mogu kupiti već za 60 KM, sniženi modeli su već otišli - rekla je M. S. sa banjalučke tržnice.
 
Kada su u pitanju zimske bunde u kaputi, na robnoj pijaci mogu se kupiti u za 85, 100 i 250 KM.
 
- Prodajem već godinama na tržnici, stanje sa cijenama se stalno mijenja. Kod mene su jakne skuplje za 10 do 20 KM u odnosu na prošlu godinu, jer sam tako morala. Nisam više poskupljivala, nema narod para. I ovako često samo gledaju, pa se i cjenkaju - kaže starija prodavačica.
 

Gradska tržnica dobro snabdevena, Foto S. M.

U radnjama polovne robe obično se sretne najviše potencijalnih kupaca.
 
- Nemam problem da kupujem polovnu robu. Znao sam da najbolje čizme i jakne kupim baš tu, markirano i kvalitetno, a očuvano ili čak novo sa etiketom, a po povoljnoj cijeni. Dok kupimo hranu i platimo režije ne ostaje mnogo za neke druge stvari, a ide zima. Ne mogu uvijek da čekam sniženja u radnjama i molim se da ostane baš moj broj - kaže jedan Banjalučanin.
 
Vlasnica jedne radnje s polovnom robom kaže da u ponudi ima sve za zimu za djecu i odrasle, pa tako cijele porodice svrate u kupovinu.
 
- LJudi se odriču svega da bi djeci priuštili i da im djeca imaju, a ovde to kupe mnogo jeftinije. Traže mi često i skijaške jakne, to brzo ode, kao i krznene ženske - ispričala je sagovornica.
 
POSKUPLJENJA U SVAKOM SEGMENTU

Prema podacima Vlade RS, vrijednost potrošačke korpe za četvoročlanu porodicu u Republici Srpskoj u avgustu 2022. iznosila je 1.620 KM.
 
U avgustu i septembru zabilježen je rast cijena osnovnih životnih namirnica, a poskupljenja su se odrazila na svaki segment. Za hranu i piće u avgustu 2022. godine minimalno je bilo potrebno izdvojiti 766 KM, što je za 9,5 KM više u odnosu na prethodne mjesece.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )