FOTO: null

U Evropskoj uniji je ove godine 53 odsto stanovništva, životnog doba od 16 do 74 godine, naručivalo robu ili usluge za privatne potrebe preko interneta.

Kako je naveo Evropski zavod za statistiku, Evrostat, 2007. godine 30 odsto stanovništva naručivalo je robu preko interneta.

To znači, kako se navodi u informaciji objavljenoj na sajtu Evrostata, da je EU ove godine premašila cilj iz svoje Digitalne agenda za Evropu kojom je bilo predviđeno da elektronska trgovina do 2015. godine dostigne 50 odsto.

Među korisnicima interneta koji ove godine nisu kupovali onlajn, 75 odsto navodi da više vole klasičnu kupovinu, a 27 odsto da su zabrinuti u pogledu bezbjednosti plaćanja preko interneta, kao i u pogledu privatnosti.

Većina „e-kupaca“ zadovoljna je svojom onlajn kupovinom: 70 odsto njih kaže da nisu imali nikakvih problema pri poručivanju proizvoda.

Najpopularniji proizvodi koji su kupovani preko interneta su odjeća i sportski artikli, koje je naručivalo više od 60 odsto kupaca, zatim smještaj na putovanjima (52 odsto) i kućni aparati i igračke (41 odsto).

Najveći procenat „e-kupaca“ ima Britanija – 81 odsto ukupnog stanovništva, a slijedi Danska sa 79 odsto, Luksemburg 78 odsto, Njemačka 73 odsto i Holandija, Finska i Švedska sa po 71 odsto.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )