FOTO: null

Ovogodišnja sezona bi za semberske prerađivače mogla da bude jedna od boljih.

Zbog obilnih količina, kvaliteta i prihvatljivih cena sirovine, fabrike za preradu voća i povrća povećale su plan proizvodnje.

Zadovoljno trljaju ruke i poljoprivrednici, a s obzirom na oscilacije cena na pijaci, izlaz vide u ugovorenoj proizvodnji. Tako štede vreme i novac, izbegavaju ucene nakupaca, a ostvare solidan profit.

Fabrika za preradu voća i povrća “Sava Semberija" preradiće 7.000 tona sirovine, a Prehrambena industrija “Tanasić” oko 5.000 tona, što je za 50 odsto više nego prošle godine. Prerađivači su povećali plan da bi preradili ugovorene količine povrća i prihvatili ponude povrtara koji su proizveli značajne tržišne viškove.

- Radimo punim kapacitetom. Sada radimo ajvar, pinđur i šarenu salatu. Završavamo sa proizvodnjom mermelade od šipka. Veliki problem nam je uvoz povrća, paprike roge, mrkve i luka jer ga nema dovoljno u Semberiji. Sve ostale sirovine smo nabavili na domaćem tržištu – kaže Vlasnik PI “Tanasić” Pero Tanasić.

U bijeljinskom “Spektar-drinku” kažu da su već preradili oko 500 tona jagode, marelice, kupine, šljive, šipka i drenjka, a u nastavku sezone preuzeće i 400 tona jabuka. Od povrća prerađuju najviše kupusa, a ove godine već su preradili oko 500 tona.

Semberski povrtari ove godine zadovoljni su prinosima i kvalitetom povrća, mada smatraju da bi cene mogle da budu veće.

Povrtar Petar Mihajlović iz Crnjelova proizvodi papriku, krastavac i kupus na 20 hektara.

- Povrće je izuzetno rodilo, a kvalitet je odličan. Potrebno je mnogo ulaganja i truda, a sve je to uzalud ako povrće i voće nemamo kome da prodamo. Jedne godine sam zaorao njivu sa kupusom jer je tržište bilo prezasićeno, a cena nikakva. Nisam imao računice ni da ga sečem i vozim na pijacu. Zato sad na vreme ugovorim prodaju sa prerađivačima – kaže Mihajlović.

Otkup širom BiH

Osim semberskih fabrika koji prerađene proizvode plasiraju na domaće i strano tržište, velike količine povrća povrtari prodaju posredstvom zadruga i otkupljivača koji ovu sirovinu dalje prodaju fabrikama u drugim krajevima BiH, trgovačkim lancima, ili izvoze u inostranstvo. Sembersko povrće mesto će naći i na pijacama širom BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )