FOTO: null

BANJALUKA, Savez udruženja poljoprivrednih proizvođača RS uputio je Mirku Šaroviću, ministru spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH, zahtjev za uvođenje zaštitnih mjera za juneće i goveđe meso svih kategorija – smrznutog i rashlađenog, te zahtjev za uk

Tome u prilog poljoprivrednici su istakli da problemi s plasmanom tovne junadi traju još od septembra prošle godine, kada je meso za Tursku izvezeno, a otkupa stoke za tu namjenu na terenu BiH nije bilo.

„Mi moramo da naglasimo da se već šest mjeseci utovljena junad gotovo ni ne kupuju na teritoriji BiH, a za ono malo što se otkupi cijena je tri i po do četiri KM, što ni izbliza ne pokriva troškove proizvodnje“, navodi se u dopisu Saveza.

Oni su upozorili da imaju saznanja da se formira nekakav „konzorcijum“ koji bi imao praktično monopol na otkup junadi i izvoz mesa u Tursku. Navode da se osnovano sumnja da se tu radi o poluprivatnom međudržavnom poslu, gdje se favorizuje jedan kupac, a početak posla se odugovlači kako bi proizvođači što više bili u problemu i morali prodati svoju stoku u bescijenje. Iz Saveza su od nadležnih institucija BiH zatražili i da pod hitno otvore pitanje i pokrenu reviziju svih potpisanih međudržavnih sporazuma, u dijelovima koji se odnose na poljoprivredu. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )