FOTO: BHT

Poljoprivrednici iz Posavine, uz podršku kolega iz drugih dijelova Federacije BiH, formirali su kolonu od stotinjak traktora kojim je blokirana dionica puta Orašje - Tuzla.

Traže isplatu obećane pomoći za proizvedenu pšenicu 2022/2023. u traženom iznosu od 600 maraka po hektaru, trenutnu isplatu dospjelih poticaja, te hitan sastanak s ministrom poljoprivrede povodom pitanja kako ući u jesenju sjetvu.
 
Magistralni put M-4 bloikiran je 15-ak minuta pred podne. Zbog ovoga je onemogućen prolazak u oba smjera, a put se nalazi u blizini GP Orašje. Došli sa oko 100 traktora.


Foto: Avaz.ba
 
Iz BIHAMK-a je saopćeno da je u toku obustava saobraćaja na magistralnom putu M-1.8 Lončari – Orašje. Alternativni putni pravci za vrijeme obustave su: magistralni put Lončari-Brčko-Gunja ili regionalni put Lončari- Obudovac- Bosanski Šamac.
 
Perica Marošević, predsjednik Udruženja poljoprivrednika Orašje kazao je za BHT kako traže isplatu naknade za proizvodnju pšenice za peirod 2022/2023 koja iznosi 600 KM po pisajnom hektru pšenice. Tu je i rješavanje problma sa svinjskom kugom te kapitalna ulaganja.
 
Poručili su da im je ova godina najteža do sada. Traže hitan sastanak sa reosrnim ministrom FBiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 1 )