FOTO: null

Poljoprivrednici u RS najavljuju da će 23. februara u 12 časova u Gradišci održati mirne proteste da bi iskazali nezadovoljstvo situacijom u agraru RS.

Udruženja poljoprivrednika u Republici Srpskoj traže smene ministra poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske Steve Mirjanića i ministra spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Mirka Šarovića jer su nezadovoljni situacijom u agraru.

Poljoprivrednici od Saveta ministara BiH i Ministarstva spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH zahtevaju da se u roku od 30 dana omogući korištenje "plavog dizela" po hitnoj proceduri, te da se počne sa uvođenjem zaštitnih mera pri uvozu proizvoda koji su trenutno ugroženi ili im preti opasnost da budu ugroženi na teritoriji BiH.

Osim toga, isti rok daju Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede Srpske da im isplate zaostale podsticaje iz prošle godine.

- Od Ministarstva zahtevamo da nam dostave informaciju o obračunatim i isplaćenim podsticajima za 2015. godinu iz koje se vidi da je taj iznos od 60 miliona KM u potpunosti isplaćen. Takođe, zahtevamo i informaciju o obračunatim i isplaćenim podsticajima za 2016. godinu - saopštili su iz Saveza udruženja poljoprivrednih proizvođača i Udruženja poljoprivrednih proizvođača-mlekara Srpske.

Oni smatraju da ponuđeni predlog pravilnika o podsticajima treba u celosti promeniti, a kao osnovu toga predlažu prošlogodišnji pravilnik u Federaciji BiH da bi subvencije bile usklađene sa onima koje imaju poljoprivrednici u FBiH jer su na istom tržištu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )