FOTO: null

Najprofitabilnije zanimanje u BiH jeste politika, jer pruža veliku mogućnost da uzmete ono što vam ne pripada, rekao je u emisiji “Puls” BN televizije, Adis Arapović, menadžer u Centrima civilnih inicijativa. Tako nešto moguće je u neuređenim pravnim sist

Političari u BiH sve što je javno smatraju političkim pitanjem, a svako političko pitanje postaje izborni plijen političkih partija, tvrdi Arapović.

“Ovdje se u politiku ulazi zbog novca. Ovdje je politika, ustvari najprofitabilnije zanimanje. Prvo su plate izuzetno visoke, dobre, stabilne i manje-više redovne. A drugo, što je gore političke pozicije, posebno upravljačke, odnosno mjesta gdje se donose odluke, otvaraju beskonačni prostor da uzmete ono što vam ne pripada. Da uzmete tuđe, da radite protivzakonito zarad vlastitog interesa ili interesa svojih mentora”, smatra Arapović.

Vrhunac bezobzirnosti političara u BiH jeste i postojanje tzv. “bijelog hljeba”, kojim, kako smatra Arapović, političati narodnim parama plaćaju svoj nerad.

“Nije to nikakav “bijeli hljeb”, nije to ništa lijepo. Tu odluku je donijelo jedno tijelo, samo za sebe da sebi plaća i onda kada ne radi, tobože da bi se zaštitili od socijalnog sunovrata onda kada prestanu biti političari. Kao da ih je neko natjerao da budu političari i kao da oni nakon toga neće imati priliku negdje da rade. Zar je to politička elita, da onda kada izgubi mjesto u parlamentu ili vladi ide na Biro za zapošljavanje”, dodaje Arapović.

S tim u vezi, Arapović političke partije u BiH vidi kao interesne grupacije.

“Političke stranke u BiH, uz manje izuzetke, prije svega su interesne grupe onih ljudi koji tamo sjede, posebno onih koji upravljaju strankama. Političke stranke u BiH nemaju i nisu ni imale istorijsko vrijeme da sazriju u prave stranke koje će biti reprezent društvenih slojeva”, smatra Arapović.

Za građane BiH, u političkom smislu, velika je vijest formiranje Savjeta ministara, ali i usvajanje izjave o evropskim integracijama BiH na samom početku mandata nove vlasti, što nakon niza godina budi nadu i povjerenje građana, smatra Arapović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )