FOTO: null

Dok ekonomsko-socijalni pokazatelji BiH stavljaju na samo začelje u regiji, plate i primanja njenih političara i beneficije koje im omogućava zakon mjere se s platama njihovih kolega iz razvijenijih zemalja EU.

Bosna i Hercegovina (BiH) najsiromašnija je zemlja u regiji. Od njenih nešto više od 3,8 miliona stanovnika, više od pola miliona je nezaposleno, oko 700.000 njenih građana živi na granici siromaštva, prosječna plata je oko 800 KM, a najnižu penziju od 326 KM prima oko 200.000 ljudi. Ovo su sve podaci Svjetske banke, Agencije za statistiku BiH, Caritasa Biskupske konferencije u BiH i zavoda za penzijsko osiguranje, piše “Dw“.

Dok plate parlamentaraca u zemljama EU iznose dva ili najviše tri prosječna lična dohotka, taj omjer u BiH ponekad iznosi čak i osam prosječnih plata, što ih stavlja u rang najplaćenijih u Evropi, a zanimanje ‘političar’ postalo je sinonim za najbolje plaćenu društvenu elitu koja i nakon što im istekne mandat, imaju pravo i na tzv. ‘bijeli hljeb’, platu za sljedeću godinu dana.


Parlamentarac zaradi kao 19 penzionera

Prošle godine, iz budžeta institucija BiH za plate i troškove uposlenih isplaćeno je oko 644 miliona KM, što je 68% od ukupnog iznosa budžeta, dok su političke stranke iz budžeta na svim nivoima, naplatile oko 24 miliona maraka. Naprimjer, primanja tročlanog Predsjedništva BiH dostižu skoro 7.000 KM, uz pripadajuće paušale i troškove za odvojeni život, a primanja bh. parlamentaraca kreću se od 4.000 do 6.500 KM, što je više od plaće premijera Slovenije.

Više od šest prosječnih plata isplati se i predsjedavajućem Savjeta ministara, kao i ministrima, dok je na primjer, mjesečna plata premijera Republike Hrvatske 18.000 kuna, što je oko 3,2 prosječne mjesečne plate u toj zemlji. Izdašne plate primaju i premijeri dva entiteta, F BiH i RS-a, koji mjesečno naplate oko 3.400 KM, odnosno, 3.900 KM, dok se plate ministara i njihovih zamjenika tek nekoliko stotina maraka manje. Nevjerojatno zvuči činjenica da jedan parlamentarac mjesečno naplati iznos kao 12 ili čak 19 penzionera s najnižom penzijom. Za platu jednog zastupnika, ministra ili ostalog izabranog i imenovanog dužnosnika, radnik s prosječnom platom u BiH mora raditi pola godine.


‘Nema odgovornosti za naplaćeno, a neurađeno’

“Ovaj problem je odavno prisutan, pogotovo kada se govori o privilegijama koje se pribrajaju kao što su besplatno korištenje vozila, razni plaćeni angažmani u komisijama itd. Danas, kada se ljudi bore kako bi preživjeli, ovi iznosi jednostavno iritiraju mnoge obespravljene i nezaposlene koji jedva spajaju kraj s krajem”, kaže za DW Josip Milić, predsjednik Unije neovisnih sindikata BiH.


Visoka plata za malo rada

On posebno ističe da dobro plaćeni političari ne ispunjavaju svoje zadaće dok je, takođe, stanje u zemlji sve gore. “Nisu pozivani na odgovornost za neurađeno, a naplaćeno. Po ovome, plata jednog neodgovornog parlamentarca koji sebi može dopustiti nedolazak na sjednicu u ravnini je plata četiri i po profesora koji pošteno odrađuju svoj posao”, zaključuje Milić.


‘Nisu zaslužili ništa’

Odgovor na pitanje jesu li visoki iznosi opravdani i adekvatni urađenom u cilju boljeg života građana u BiH, kako izgled, lako je pronaći. “Osnovna potrošačka korpa u BiH iznosi 1.700 KM i da bi se ona zadovoljila nisu dovoljne dvije prosječne plate u BiH, dok je u zemljama regije za korpu dovoljna jedna prosječna plata.

Katastrofalna je činjenica da su toliko velike plate naših političara, a da se takođe ne povećava standard naših građana. Za tolike iznose uopšte nema nikakvog opravdanja”, komentira za DW Marin Bago, predsjednik Udruženja Futura za unaprjeđenje života.

On kaže da je posljedica ‘rada’ dobro plaćenih političara izuzetno nizak standard građana u BiH.

“Naši političari”, kaže on, “ne zaslužuju imati više od dvije prosječne plate. Ali, i to je previše s obzirom na rezultate njihovog rada. Na kraju krajeva, kazao bih da je bilo kakva njihova plata u startu neopravdana”.

Opravdano ili ne, bh. političarima na račune će se i dalje isplaćivati visoki iznosi, bez obzira na činjenicu da je samo prošle godine, u potrazi za boljim životom, iselilo 68.000 građana BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )