FOTO: null

Od 31 osobu, koliko ih je zbog terorizma uhapšeno u srijedu u akciji "Ruben", za njih 11 će Specijalno tužilaštvo RS zatražiti određivanje pritvora, a hapšenje je izvedeno jer je potvrđeno da su ova lica planirala napade na policiju i nosioce pravosudnih

To je u četvrtak potvrdio Darko Ilić, šef Odjeljenja za istrage i bezbjednost Specijalnog tužilaštva RS, koji je rekao da su kod dijela osumnjičenih pronađeni brojni dokazi, uključujući oružje, municiju, minsko-eksplozivna sredstva, ali i vojne uniforme.

"Kod jednog od lica pronađeno je 30 novih kompleta vojnih uniformi i pancirnih košulja", potvrdio je Ilić, ističući da oružje, koje je izuzeto, nije imalo odgovarajuću dokumentaciju.

ZOV DŽIHADA: Kod osumnjičenih je, osim pozamašnog arsenala oružja, pronađen i eksploziv, ali i propagandni materijal, uključujući i knjige "Zov džihada", te "Radikalne reforme".

Ilić je rekao da je ova akcija spremana duži period, a da ju je inicirao teroristički napad u Zvorniku, najavljujući da se istraga nastavlja. Negirao je spekulacije da je u sklopu ovog hapšenja pretresen i jedan vrtić.

Dragan Lukač, ministar unutrašnjih poslova RS, rekao je da je nakon dešavanja u Zvorniku svima jasno da je kompletna policija RS u povišenoj pripravnosti, te je dodao da su svi policajci u RS na nogama.

"Ne možemo da sjedimo skrštenih ruku. Svi oni koji u RS ispolje bilo kakav ekstremizam ili radikalno ponašanje, ili pokušaju da ugroze institucije i građane RS biće procesuirani i sankcionisani. Svi koji imaju takve namjere moraju da znaju da će im policija biti za vratom 24 sata, da ćemo ih pratiti i slušati i uraditi sve da ih spriječimo da izvrše svoje ekstremističke namjere", rekao je Lukač.

Prvi policajac RS je dodao da nema nikakve potrebe za uznemiravanjem građana bilo koje nacionalnosti u RS.

"Nije bilo neselektivnog hapšenja, već je ovo selektivno hapšenje i pretresi kod lica za koja smo imali informacije za posjedovanje oružja, eksplozivnih naprava ili za vrbovanje drugih lica", istakao je Lukač na konferenciji koju je održao sa Gojkom Vasićem, direktorom Policije RS.

Lukač se u četvrtak sastao i sa Džonatanom Murom, šefom Misije OEBS-a u BiH, a poručili su da svi građani u BiH koji normalno žive i rade treba da imaju zaštitu policije, te da će je imati "u svako doba dana i noći".

BORBA PROTIV TERORIZMA: Dragan Mektić, ministar bezbjednosti BiH, i Morin Kormak, američki ambasador u BiH, konstatovali su u četvrtak u Sarajevu da je neophodno pokrenuti nove kapacitete i načine borbe protiv terorizma koji će dati konkretne odgovore na ovaj problem, isključivo s aspekta policijskih i tužilačkih, odnosno represivnih mjera.

Istog dana Savjet ministara BiH zadužio je Ministarstvo bezbjednosti i Ministarstvo za ljudska prava i izbjeglice da hitno pripreme informaciju o hapšenjima u RS sa "bezbjednosnog aspekta i aspekta ugrožavanja ljudskih prava, kako ove akcije ne bi ugrozile povratak i bezbjednost građana".

Milorad Dodik, predsjednik RS, rekao je da akcija "Ruben" ni u kom slučaju nije usmjerena protiv Bošnjaka, nego za njihovu zaštitu, kao i svih građana RS.

"Ova akcija usmjerena je na prikupljanje informacija o mogućim bezbjednosnim opasnostima. Radi se u skladu sa zakonom", kaže Dodik.

On ističe da svi moraju da shvate da RS neće biti pasivan objekat eventualnih napada bilo kojeg pojedinca ili organizovanih grupa.

UZNEMIRENOST: S druge strane, Vlada FBiH je u četvrtak konstatovala da su ova "hapšenja i pretresi unijeli uznemirenost među povratnike" u RS, a, kako navode, prije svega Bošnjake.

Povodom hapšenja u RS, Kolegij SDA je održao vanrednu sjednicu, nakon koje je saopšteno da je "u konkretnom slučaju jasno da je prekršen zakon jer su izvršeni pretresi i hapšenja, a tek nakon toga se utvrđuje sumnja".

Bakir Izetbegović, zamjenik predsjednika SDA, kazao je da je ta stranka svoje funkcionere poslala na teren, i oni će otići do porodica uhapšenih.

"Samo advokati mogu doći do onih koji su optuženi i tu će stvar podržati SDA u smislu da se plate advokati da dođu i da vidimo šta se dešava sa ljudima koji su zatvoreni", naglasio je Izetbegović. 

Demokratska fronta je osudila "neselektivni policijski progon povratnika nesrpske nacionalnosti u RS".

Iz SBB BiH kažu da "vlasti RS ne smiju koristiti nedopustivi atak na Policijsku stanicu u Zvorniku kao opravdanje za neselektivno zastrašivanje bošnjačkog stanovništva u RS".

Inače, odbornici Skupštine opštine Srebrenica osudili su u četvrtak raniji teroristički napad na Policijsku stanicu u Zvorniku, te su pozvali stanovništvo na mir i dostojanstvo.


Ratna zastava na saobraćajnom znaku

Nepoznati počinilac, ili više njih, postavio je ratnu zastavu Saudijske Arabije na saobraćajni znak u zaseoku Duboki u Blatni, kod Novog Grada, saopšteno je u četvrtak iz Centra javne bezbjednosti Prijedor.

Dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Banjaluka okvalifikovao je ovaj slučaj kao krivično djelo izazivanja netrpeljivosti.

"CJB Prijedor apeluje na građane da se uzdrže od isticanja obilježja kojima se izaziva vjerska, nacionalna i rasna mržnja, razdor i netrpeljivost, da se ne bi stvarala uznemirenost u javnosti", navodi se u saopštenju.


Zvonili telefoni

Brojne dokaze izložili su u četvrtak u prostorijama Specijalnog tužilaštva RS pripadnici te institucije, a dok su novinari pratili pres-konferenciju, iz izloženih paketa više puta je odzvanjao zvuk telefona.

Dok je trajala pres-konferencija, iz telefonskih dokaza se oglasio i zvuk kompozicije pjevača.


Gradovi u kojima su izvršena hapšenja:

•        Banjaluka

•        Gradiška

•        Šipovo

•        Prijedor

•        Novi Grad

•        Kozarska Dubica

•        Teslić

•        Doboj

•        Vukosavlje

•        Višegrad

•        Srebrenica

•        Vlasenica


Imena uhapšenih

Adis Kušmić, Banjaluka  

Esmir Mašić, Banjaluka

Nail Dudaković, Gradiška

Haris Kekić, Banjaluka

Jasmin Jašarević, Teslić

Mujo Žilić, Doboj

Alija Plehandžić, Vukosavlje

Ibrahim Turkušić, Gradačac

Senad Beširević, Prijedor

Mirsad Velić, Prijedor

Hajrudin Softić, Prijedor

Zekerijah Softić, Prijedor

Remzija Mešinović, Novi Grad

Edin Šupuković, Novi Grad

Elvis Merdžić, Bratunac

Ramo Kadrić, Skelani

Ramiz Smajić, Gornja Kamenica

Mehmed Sejdinović, Zvornik            

Redžo Alić, Zvornik

Emin Osmanagić, Višegrad

Latif Hukić, Gradiška - prijedlog za pritvor

Samir Redžić, Šipovo - prijedlog za pritvor

Muharem Borovac, Prijedor - prijedlog za pritvor

Samir Borovac, Prijedor - prijedlog za pritvor

Kemal Sušić, Prijedor - prijedlog za pritvor

Rasim Ogorinac, Kozarska Dubica - prijedlog za pritvor

Omer Topovčić, Teslić - prijedlog za pritvor

Mehmed Husaković, Doboj - prijedlog za pritvor

Abdulah Pašić, Zvornik - prijedlog za pritvor

Samir Okić, Vlasenica - prijedlog za pritvor

Elvir Poljo, Višegrad - prijedlog za pritvor

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )