FOTO: null

Loša osvijetljenost gradskih ulica u Bijeljini zbog restrikcije i drugih razloga u velikoj mjeri utiče na bezbjednost učesnika u saobraćaju, naročito pješaka, upozorila je policija Gradsku upravu.

Centar javne bezbjednosti /CJB/ Bijeljina traži hitnost u postupanju po ovom problemu kao jednu od 12 mjera za unapređenje bezbjednosti saobraćaja koje su dio izvještaja CJB o kojem će Skupština grada raspravljati na zasjedanju 2. februara. 

"Ova problematika posebno je izražena na mreži lokalnih puteva i potrebno je naći mogućnost da što veći broj ulica i putnih pravaca bude osvijetljen u noćnim časovima", navodi se u izvještaju. 

U saobraćajnim nezgodama u gradu tokom 2016. godine poginula su četiri lica, po jedan vozač, suvozač, putnik i motociklista, a među 26 teže povrijeđenih lica je pet pješaka, od kojih je jedno dijete. 

Broj poginulih u saobraćajnim nezgodama isti je kao u istom periodu prethodne godine, dok je broj teže i lakše povrijeđenih lica manji u odnosu na isti period prethodne godine. 

Prema policijskoj statistici, u Bijeljini su se prošle godine dogodile 464 saobraćajne nezgode, od čega čak 250 u ulicama u naseljima, na magistralnim putevima zabilježeno je 137 udesa, na lokalnim 52 i na nekategorisanim putevima 22 saobraćajne nezgode. 

S ciljem poboljšanja stanja bezbjednosti saobraćaja i njegovog unapređenja, odbornicima je u izvještaju CJB predloženo pokretanje inicijative za postavljanje stacionarnih kamera na najfrekventnijim ulicama u gradu i na prilazima gradu, kao i na onim mjestima gdje se najčešće dešavaju saobraćajne nezgode. 

Među preporukama je i postavljanje posebnih objekata na putu za smanjenje brzine kretanja na dionici puta pored Tržnog centra "Tom" prema naselju Koviljuše, kao i sagledavanje mogućnosti izgradnje treće saobraćajne trake za obližnji Tržni centar "Bingo", gdje se stvaraju saobraćajni čepovi u gradu. 

Za veću bezbjednost pješaka, naročito školske djece, policija preporučuje i uvođenje jednosmjernog saobraćaja u Ulici Ive Andrića koji vodi iz naselja Intergaj prema kružnom toku. 

Gradskoj upravi Bijeljine preporučeno je postavljanja saobraćajne svjetlosne signalizacije u raskrsnici ulica Majora Dragutina Gavrilovića i Dušana Baranina, gdje se često dešavaju saobraćajne nezgode, a kao jedna od najugroženijih raskrsnica u gradu označena raskrsnici ulica Kneza Miloša i Žrtava fašističkog terora, gdje se svakodnevno događaju saobraćajne nezgode. 

U izvještaju CJB Bijeljina hitno se traži i zamjena starih saobraćajnih znakova sa žutom bojom u osnovi, na kojima je žuta boja u potpunosti izblijedila, što je posebno izraženo na mreži lokalnih puteva. 

Policija je najavila da će u saradnji sa nadležnima biti intenzivirano postavljanje zaštitne ograde pored kanala Dašnica gdje je nema, naročito duž ulica Kulina Bana i Raje Banjičića, kako bi se onemogućilo slijetanje vozila sa kolovoza u kanal. 

U izvještaju CJB Bijeljina se navodi da je po načinu nastanka saobraćajnih nezda najviše sudara vozila - 393, slijedi slijetanje sa puta koje je u prošloj godini zabilježeno u 32 slučaja, 16 naleta vozila na pješaka, četiri naleta vozila na biciklistu, jedan nalet na motociklistu, dva naleta vozila na životinje i divljač. 

Od svih faktora koji utiču na događanje saobraćajnih nezgoda najčešći faktor je čovjek, potom vozilo zbog starosti i neispravnosti i na trećem mjestu je put. 

U prošloj godini policija je sankcionisala 5.654 saobraćajna prekršaja, zbog vožnje u alkoholisanom stanju iz saobraćaja je isključeno 700 vozača, dva zbog vožnje pod uticajem opijata, te 77 vozača zbog vožnje prije sticanja vozačke dozvole.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )