FOTO: null

Dragan Lukač najavio velika pojačanja u Ministarstvu unutrašnjih poslova Srpske. Desetak konja u sastavu SAJ koristiće se za čuvanje reda i mira u gradu

Policija Republike Srpske od naredne godine biće jača za Konjičku jedinicu obučenu za "čuvanje" javnog reda i mira, najavio je ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač.

Na tradicionalnom druženju s novinarima Lukač je pojasnio da bi već do kraja godine policajci na konjima mogli da patroliraju Banjalukom i da se koriste u obezbjeđenju sportskih i drugih manifestacija.

- Nabavićemo desetak konja koji će djelovati u sastavu Specijalne antiterorističke jedinice (SAJ). Ideja je da se ove plemenite životinje koriste za očuvanje javnog reda i mira i patroliranje Banjalukom, što će predstavljati i svojevrsnu atrakciju za grad - rekao je Lukač.

On kaže da će konji biti smješteni u jednom od hangara u sklopu Centra za policijsku obuku u Zalužanima kod Banjaluke, čija je izgradnja u završnoj fazi, a njeno svečano otvaranje planirano je na Dan policije RS 4. aprila.

- Dio konja, koji će se koristiti za potrebe policije, biće uzet iz ergele "Vučijak", koja je u vlasništu Vlade RS. Drugi dio nabavićemo iz Srbije i obuka će početi na ljeto naredne godine - rekao je Lukač, dodajući da će Centar za obuku po uslovima i opremljenosti biti jedan od najkvalitetnijih u regionu.

Lukač kaže da će se tehničko opremanje policije nastaviti i naredne godine. Krajem januara policija bi već trebalo da dobije nove uniforme, a određene novine biće vidljive i na svečanom defileu povodom obilježavanja Dana Republike Srpske 9. januara.

- Na defileu će učestvovati oko 500 pripadnika MUP, kroz desetak ešalona, a formirali smo i počasnu jedinicu za te prilike koju čini 50 mladih policajaca. Formirali smo i policijski orkestar sastavljen od profesionalnih muzičara koji će, uz počasnu jedinicu, biti angažovan za obilježavanja značajnih događaja - istakao je ministar unutrašnjih poslova.

MANjE UBISTAVA

Dragan Lukač ocjenio je da je bezbjednosna situacija u Srpskoj povoljna i da je i u ovoj godini nastavljen trend smanjenja broja krivičnih djela, dok je njihova rasvjetljenost povećana.

- Broj teških krivičnih djela godinama je padu, a to se posebno odnosi na ubistva, pljačke i razbojništva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )