FOTO: null

Policija RS jedna je od najboljih bezbjednosnih agencija u regionu, a da bi zadržala taj renome i bila u mogućnosti da odgovori bezbjednosnim izazovima, iduće godine biće uložena značajna sredstva u njeno opremanje.

Istakli su to juče najviši zvaničnici Srpske tokom proslave Svetog arhangela Mihaila - krsne slave MUP-a RS i Dana Visoke škole unutrašnjih poslova. Tim povodom služen je parastos za poginule pripadnike MUP-a i položeni vijenci na spomen-ploču u Banjaluci, a u crkvi je obavljeno lomljenje slavskog kolača.

Ministar unutrašnjih poslova RS Dragan Lukač rekao je da je ovaj dan veoma važan za policiju i za Srpsku, izrazivši nadu da će još dugo biti obilježavan. Lukač je predstavio planove za jačanje policije, ističući da će za izgradnju centra za obuku u Zalužanima kod Banjaluke biti zatražen kredit od 6,5 miliona maraka.

- Potreban je efikasniji način obuke policije. I ove godine smo uložili mnogo novca u opremanje, počevši od novog kratkog i dugog naoružanja. Cilj je da budu nabavljene nove uniforme jer je postojećoj istekao rok. Trudićemo se da nova uniforma bude kvalitetnija i da naš policajac bude prepoznatljiv. Vratićemo šapku koju nosi većina policija u svijetu i mislim da je bila greška kada je izbačena - naglasio je Lukač.

Predsjednik RS Milorad Dodik izrazio je nadu da će nova ulaganja dodatno stimulisati pripadnike MUP-a da još predanije rade svoj posao.

- Policija je jedna od naših najboljih institucija - rekao je Dodik, koji je svim pripadnicima MUP-a RS čestitao krsnu slavu, a svršenim studentima Visoke škole unutrašnjih poslova sticanje diplome.

Vlada RS je, prema riječima premijerke Željke Cvijanović, opredijeljena da jača MUP.

- Jedna od važnih karika na tom putu je adekvatno obrazovanje. I danas smo imali priliku da ukažemo da, nakon 21 godinu postojanja Visoke škole unutrašnjih poslova, idemo u novu transformaciju da bismo obezbijedili adekvatniju strukturu koja će moći da odgovori bezbjednosnim izazovima - navela je Cvijanovićeva.

Podsjetila je da je mnogo urađeno na poboljšanju materijalnih uslova za rad u policiji.

- To je učinjeno kroz opremu i naoružanje, a biće izgrađen i moderan centar za obuku u Zalužanima. To će biti odlično mjesto gdje će različite organizacione strukture policije moći da prođu obuku i adekvatno obavljaju svoj posao - naglasila je Cvijanovićeva.

Predsjednik Narodne skupštine RS Nedeljko Čubrilović istakao je da je MUP od formiranja do danas ostao garant bezbjednosti Srpske i njenih građana.

- MUP je kao jedini bezbjednosni aparat pod punom ingerencijom RS značajno doprinio razvoju Srpske i njenih institucija - naveo je Čubrilović u čestitki upućenoj čelnicima MUP-a i svim njegovim pripadnicima.

Krsna slava MUP-a proslavljena je i u centrima javne bezbjednosti.

Priznanja

Na svečanosti su promovisani diplomci Visoke škole unutrašnjih poslova, zaslužni pripadnici MUP-a su unaprijeđeni, a nekoliko ih je dobilo i plakete za profesionalan rad.

Zoran Martić iz Srpca, koji je završio Visoku školu unutrašnjih poslova, zahvalio je MUP-u što mu je omogućen pripravnički staž. Portparol CJB Banjaluka Marija Markanović dobila je plaketu za posebne rezultate u radu MUP-a RS.

- Moralna obaveza svakoga je da pomogne u nevolji, a kada ste policijski službenik, to je i profesionalna obaveza - kazala je Markanovićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )