FOTO: Nezavisne

Inspekciji je prijavljeno da je blizu mrkonjićnog sela Jasenovi Potoci neko istresao veliku količinu medicinskog otpada, zbog čega su na teren danas, u vanrednu kontrolu, otišli republički farmaceutski inspektor, ali i policija.

Kako je objavljeno, divlja deponija lijekova otkrivena je na pola puta između Mrkonjić Grada i Glamoča, a mještani tvrde da se širi nesnosan smrad, koji izbija iz staklenih bočica i plastične ambalaže, te ističu zabrinutost jer se sve to, kako kažu, dešava na oko kilometar vazdušnom linijom od izvorišta Sane.

"Republički farmaceutski inspektor upućen je jutros u vanrednu inspekcijsku kontrolu na područje opštine Mrkonjić Grad povodom informacije da je nepoznato lice u naselju na području ove opštine nezakonito odložilo veliku količinu medicinskog otpada", rekli su juče za "Nezavisne" iz Inspektorata RS.

Kako su dodali, postupajući inspektor će u kontaktu s nadležnim službama opštine Mrkonjić Grad prioritetno preduzimati mjere u cilju uklanjanja otpada, zaštite zdravlja stanovništva, životne sredine te suzbijanja daljih potencijalnih rizika.

Mitar Cvijić, načelnik Odjeljenja za inspekcijske poslove u opštini Mrkonjić Grad, potvrdio nam je da je upoznat s ovim problemom.

"Na teren je otišao naš zdravstveni inspektor, kao i komunalni policajac. Angažovan je i policajac Policijske stanice. Otišli su u Jasenove Potoke da utvrde o čemu je riječ. Više informacija imaćemo kada se oni vrate s terena", rekao je Cvijić za "Nezavisne".

Inače, Zakonom o upravljanju otpadom propisano je da proizvođač ili vlasnik otpada snosi troškove sakupljanja, transporta, skladištenja, tretmana i odlaganja otpada u skladu sa zakonom.

Međutim, u slučajevima kada nije poznat vlasnik, zakonom je propisano da troškove uklanjanja medicinskog otpada, odloženog izvan deponije, čije porijeklo ne može da se utvrdi, snosi lokalna zajednica.

"Inspektorat Republike Srpske će nastojati da u što kraćem roku realizuje mjere u dijelu svojih nadležnosti, dok su aktivnosti na utvrđivanju počinioca u nadležnosti istražnih organa", rekli su iz Inspektorata.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )