FOTO: noviglas.info

Žena zaposlenih u policiji bilo je i prije i to nije novost. Ali, do prije petnaestak godina žene su u policiji bile zaposlene uglavnom u administrativnim poslovima. Tek u bližoj prošlosti počele su da ulaze i u operativni sistem policije. Da zadužuju uniforme, značke i pištolje. Danas su sastavni dio policijskih snaga.

Ali, ovo nije obična priča o ženi u policiji. Ovo je priča o  ženi koja može sve. Upoznajte Sanju Ostojić.

Sanja je jedna od onih žena koja je još od malih nogu znala da je njen život uniforma. Ova dvadesetosmogodišnjakinja još kao učenica osnovne škole znala je da želi biti policajka. Više od deceniju i po kasnije, san joj se ostvario i od oktobra prošle godine službenik je u policijskoj stanici Bijeljina 2.

Trnovit put

Ipak, nije išlo “glatko” na samom početku. Nakon završetka srednje škole 2009. godine, Sanja upisuje Visoku školu unutrašnjih poslova, koju završava 2013. Onda su uslijedile godine čekanja na posao, jer nije mogla da zasnuje radni odnos u činu mlađeg inspektora. Zato je, nakon tri godine čekanja, upisala Policijsku akademiju u Banja Luci.

“Završila sam Policijsku akademiju u 2017. Godine. U oktobru iste godine mi se san ostvario i postala sam dio Policijske stanice Bijeljina 2”, objašnjava Sanja.

Druga strana značke

Ovdje naša priča dobija zaokret. Sanja nije samo policijski službenik za primjer. Ona  je i uspješan sportista. Od petnaeste godine bavi se kik – boksom, boksom i trenira MMA, a sve to prate zavidni uspjesi.

A, kao i svaka ovakva priča, sve je počelo slučajno, kada je krenula na trening karatea i promašila salu.

“Ja sam kao klinka imala želju da treniram neki sport. Najprije je to bio karate. Međutim, nakon nekog vremena morala sam da promijenim klub. Krenula sam na karate, promašila salu i završila na treningu borilačkih vještina. Nisam više htjela da odem. To je bio sport za mene”, kaže Sanja za NoviGlas.

Kada je o sportu riječ, trenutno je na odmoru do septembra, a onda počinju pripreme za mečeve u profesionalnom boksu.

Uspješan sportista, dobar policajac
Sa svojim trenerom Borislavom Vujanovićem i u matičnom klubu „Jedinstvo“ iz Brčkog, zbog koga je i nastavila da živi u Brčkom iako je posao veže za Bijeljinu, postigla je zavidne uspjehe i osvojila niz medalja.

Nagrade i priznanja:

  •  Juniorsko zlato sa Svjetskog prvenstva (2008.)
  • Seniorsko svjetsko zlato (2014.)
  •  WKN amatersko profesionalna titula Evrope (2014.)
  • Sportistkinja grada Brčko Distrikta za 2014 god.
  • 2007. 2008. i 2009. državna prvakinja u K1 disciplini
  • 2007. državna prvakinja u klasičnom boksu
  • Zlatna medalja na Balkanskom prvenstvu 2018.

Na radnom mjestu

Sa Sanjom smo posjetili i njeno radno mjesto, policijsku stanicu Bijeljina 2. Pitali smo je, kako je biti žena u policiji, a ona nam je odgovorila sljedeće.

“Kad sam došla ovdje, bilo mi je veoma neobično. Ne zbog kolega, nego zbog načina na koji ljudi reaguju na žene policajke, koje su još uvijek u manjini. Vremenom, ipak, na sve se čovjek navikne. Zadovoljna sam saradnjom sa kolegama i mojim radnim mjestom”, kroz osmjeh kaže Sanja.

A na pitanje je li imala nekih problema ili situacija u kojima je morala da primjeni poznavanje borilačkih vještina, kaže da se do sada u takvim situacijama nije našla.

“Što vjerovatno ne znači da neću u budućnosti. Ipak, spremna sam čak i u slučaju da do toga dođe“, završava priču Sanja, žena koja bi se najbolje mogla opisati onom Njegoševom „kadra stići i uteći i na svakom mjestu postojati“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )