FOTO: Ilustracija

Tužilaštvo BiH zatražilo je određivanje pritvora za 11 uhapšenih u akciji kodnog naziva “Divič” koji se terete za organizovani kriminal, krijumčarenje, zloupotrebe, te davanje i primanje mita.

Među uhapšenima je čak osmoro policijskih i službenika Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.
 
Pritvor je zatražen za Miću Filipovića (49), Dragana Ostojića (56), Milutina Turkića Mikija (40), službenike Granične policije BiH Dragana Grgića Grgu (53) i Vida Ilića (59),  policijske službenike MUP-a Srpske Gorana Milutinovića (44), Đuru Todorovića (25), te carinike Marinka Blagića Čoka (53), Lazara Nađevića (63), Tomu Dragića (59) i Slađana Stevića (49).
 
Tužilaštvo BiH saopštilo je danas da je prijedlog pritvora dostavljen je Sudu BiH, gdje je zakazano ročište na kojem će postupajući tužilac detaljno obrazložiti pritvorski prijedlog.
 
-Pritvor je predložen iz razloga što za dio osumnjičenih postoji opasnost od bjekstva, jer osim državljanstva BiH, imaju i državljanastvo Srbije, a takođe, jer je za istragu potrebno da se osumnjičeni udalje iz kapaciteta institucija za provođenje zakona, te da se spriječi da boravkom na slobodi ometaju istragu, prikrivaju dokaze i vrše uticaj na svjedoke ili saučesnike, ponove krivično djelo ili dovrše započeto- saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Predmet kodnog naziva “Divič” odnosi se na osobe osumnjičene da su u okviru organizovanog kriminala, činjenjem koruptivnih krivičnih djela, omogućavali nezakonit uvoz velikih količina raznih roba sa područja Srbije u Bosnu i Hercegovinu, te na taj način sticali veliku nezakonitu imovinsku korist i nanosili štetu budžetu BiH.

-Tužilaštvo BiH i partnerske policijske agencije koje su sudjelovale u istrazi, zadokumentovale su da je navedena organizovana grupa, za period od nekoliko mjeseci, realizovala više desetina nezakonitih slučajeva isporuka velikih količina razne robe, najviše voća, povrća, sadnica, kao i auto dijelova i mašinskih komponenti, a osumnjičeni pripadnici carine UIO BiH, Granične policije i MUP-a RS, terete se da su za novčane naknade nezakonito omogućavali prelazak motornih vozila preko granice, na teritoriju BiH i obratno u Srbiju- saopšteno je iz Tužilaštva BiH.
 
Tužilaštvo BiH i partnerske agencije za provođenje zakona, imaju stratešku opredijeljenost za borbu protiv korupcije, naročito onih vidova koruptivnih krivičnih djela, u čije izvršenje su uključeni pripadnici policijskih agencija i institucija za provođenje zakona.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )