FOTO: null

Više od polovine opština, u kojima živi oko 267.000 stanovnika ili petina populacije RS, nema svoje predstavnike u Narodnoj skupštini jer njihovi kandidati nisu uspjeli da na izborima stignu do jedne od 83 stolice u Narodnoj skupštini RS.

Analiza mjesta prebivališta poslanika pokazuje da sugrađane u zakonodavnoj vlasti imaju stanovnici svih šest gradova - Banjaluke, Prijedora, Doboja, Bijeljine, Istočnog Sarajeva i Trebinja. Svog predstavnika u najvišem zakonodavnom domu imaju i stanovnici 24 opštine, među kojima je i nedavno osnovana - Stanari, prenosi BN TV .

Na listi opština čiji glas teže dopire u skupštinske klupe su 34 opštine, među kojima je i nekoliko većih lokalnih zajednica čija populacija broji dvadesetak hiljada ljudi. Tu listu predvode Bratunac, Šamac, Srbac, Brod, Čelinac i Lopare. Nijednog narodnog tribuna nemaju ni Berkovići, Višegrad, Vlasenica, Vukosavlje, Donji Žabar, Jezero, Kalinovik, Kostajnica, Oštra Luka, Pelagićevo, Petrovo, Ribnik, Rudo, Sokolac i Ugljevik. 

Predstavnika nemaju ni stanovnici Istočnog Drvara, Istočnog Mostara, Istočnog Starog Grada, Istočnog Novog Sarajeva, Krupe na Uni, Kupresa, Novog Goražda, Petrovca, Srebrenice, Trnova, Han Pijeska, Čajniča i Ljubinja.

U aktuelnom sazivu parlamenta RS najviše poslanika ima adresu stanovanja u Banjaluci - 15, a slijede Bijeljina sa deset, Zvornik sa sedam, Gradiška sa pet, dok Trebinje i Doboj imaju po četiri predstavnika. Po jedan poslanik dolazi iz 14 opština.

RS, koja broji 64 lokalne zajednice, prvobitno je bila podijeljena na šest izbornih jedinica, da bi poslanici za Narodnu skupštinu na posljednjim opštim izborima bili birani iz devet jedinica. Time je donekle poboljšana teritorijalna zastupljenost, ali ona još nije na zadovoljavajućem nivou. Zbog toga u opštinama koje nemaju predstavnika u Narodnoj skupštini, a i neki od aktuelnih poslanika smatraju da je neophodno mijenjati izborno zakonodavstvo kako bi svim lokalnim zajednicama bilo omogućeno da se njihov glas čuje iz poslaničkih klupa. Ističu da bi idealan model bio da svaka opština ima barem jednog predstavnika u Narodnoj skupštini, a da veće opštine i gradove predstavlja tek pokoji poslanik više.

Poslanik SNSD-a u Narodnoj skupštini RS Radovan Vuković iz Bileće kaže da je veoma važno da svaka lokalna zajednica ima nekoga ko će zastupati njene interese u parlamentu i parlamentarnim odborima, isticati probleme i tražiti rješenje.

- Sadašnja raspodjela poslaničkih mandata nije dobra jer na hiljade stanovnika nema ko da zastupa u najvišem zakonodavnom domu u RS. Iako se poslanici trude da zastupaju i interese susjednih opština koje nemaju svoje predstavnike, oni tu ulogu ne mogu u najboljoj mjeri odigrati. Smatram da je potrebno mijenjati zakon i omogućiti svim lokalnim zajednicama da imaju svoj glas u Narodnoj skupštini RS - kazao je Vuković.

Njegov stav dijeli i Drago Ćirić, načelnik Srpca, opštine koja u ovom sazivu parlamenta RS nema nijednog poslanika. Ćirić smatra da svaka lokalna zajednica mora imati nekoga ko će je zastupati na višem nivou i da bi bilo dobro kada bi bili uspostavljeni kriterijumi na osnovu kojih bi se znalo koliko koja lokalna zajednica treba da da ljudi.

- Da sam zakonodavac, tragao bih za rješenjima koja bi mogla da dovedu do toga. Ovako slika na terenu nije ravnopravna jer neke opštine imaju po nekoliko poslanika, a druge nijednog. Zna se da poslanik, ukoliko se istinski bavi svojim poslom, može mnogo da uradi za lokalnu zajednicu iz koje dolazi i zato su opštine koje nemaju predstavnike u Narodnoj skupštini u podređenom položaju - istakao je Ćirić.

Predsjednik Saveza opština i gradova RS i gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić istakao je da bi bilo poželjno da što veći broj lokalnih zajednica ima glas u parlamentu Srpske, jer poslanici mogu mnogo da doprinesu.

- Bijeljina je drugi po veličini grad u Srpskoj i dobro je što ima veliki broj poslanika, ali pod uslovom da normalno obavljaju svoje poslove i ne zaboravljaju sredinu iz koje dolaze.

Poželjno je da što veći broj opština ima predstavnike koji bi mogli da zastupaju njihove interese, ali je problematično što poslanici nerijetko poštuju samo odluke svoje političke partije, a ne zastupaju interese svih sugrađana - kazao je Mićić.

Bilo kako bilo, za sada nema zvaničnih inicijativa koje bi išle u pravcu izmjena zakonodavstva koje bi garantovale poslanički mandat svakoj opštini.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )