FOTO: null

U Savezu sindikata Republike srpske kategorični po pitanju prednacrta za 2017. godinu. Za plate će biti izdvojeno oko sedam miliona manje nego 2016, kaže Mišićeva

U Savezu sindikata Republike Srpske ogorčeni su odnosom Vlade Srpske prema ostalim socijalnim partnerima kada su u pitanju dva dokumenta: ekonomska politika i prednacrt budžeta za 2017. godinu! U Savezu uveravaju da nisu tačne tvrdnje pojedinih ministara Srpske da će budžet biti umanjen za samo pet miliona, već da se radi o skoro šest puta većoj cifri, koja će se odraziti na plate budžetskih korisnika i da skoro polovinu planiranog budžeta od 3,2 milijarde čine kreditna zaduženja.

- Od planiranih 3,2 milijarde KM, tek oko 2,5 milijardi KM odnose se na realni, zarađeni novac, ostatak su kreditna zaduženja, a to je vrlo problematično! Za plate će se izdvajati oko 702 miliona, dakle oko sedam miliona manje u odnosu na 2016. godinu - rekla je predsednik Saveza sindikata Republike Srpske Ranka Mišić (na slici), posebno ogorčena na činjenicu da se Vlada poziva na Zakon o radu u svojoj nameri da minuli rad smanji sa 0,5 na 0,3 odsto.

- To nije tačno. Zakon o radu ne obavezuje korisnike da smanje minuli rad na 0,3 odsto. Odnosno, U Zakonu o radu jasno piše da je minuli rad 0,3 ako drugim zakonom nije drugačije uređeno ili kolektivnih ugovorom. Mi imamo zakone kojim je drugačije uređeno i minuli rad je 0,5! Nije tačna izjava ministra finansija da se smanjenjem minulog rada ne umanjuje plata, jer smanjenje minulog rada je upravo direktno smanjenje plata - rekla je Mišićeva. - Mi ćemo u narednom periodu da tragamo kuda odlazi 28 miliona, a to je naša računica!

Predsednik sindikata radnika u privredi Nebojša Đokić rekao je da je dokument Vlade o ekonomskoj politici za naredne tri godine fokusiran na privredno društvo.

- Nigde ne vidimo običnog čoveka. Za sve što nije valjalo sada se ispostavlja faktura radniku, a to je nedopustivo! - isključiv je bio Đokić.

"VLADIN LONAC"

Na pitanje novinara "Novosti" da li je istinita spekulacija da bi se i cena rada budžetskih korisnika mogla umanjiti sa 100 na 94 KM, Mišićeva je rekla:

- Mi nikada nismo polemisali u našoj kući o spekulacijama. Nešto se kuva - dodaje Mišićeva. - A šta, ne znamo, još nije očigledno dovoljno skuvano da bi izašlo u javnost!

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )