FOTO: Nezavisne

Iako je bez prijave dozvoljen iznos maksimalno 10.000 KM, jedan građanin BiH je pokušao da iznese čak 250.000 američkih dolara.

Riječ je o najvećoj svoti koju je u proteklom periodu neko na ilegalan način pokušao da iznese iz BiH, a da je uhvaćen, pokazuje analiza Uprave za indirektno oporezivanje BiH.

Ova osoba je kažnjena sa 1.500 KM,  koje je platila na licu mjesta, odnosno na aerodromu Sarajevo. Nakon plaćanja kazne, novac joj je vraćen, s tim što je zabranjen iznos para van BiH.

Podaci UIO pokazuju da je po osnovu kazni za pokušaje nezakonitog iznošenja novca iz BiH za tri godine naplaćeno 127.750 maraka.

 

Analiza pokazuje da su, među licima koja su dosad pokušala da nelegalno iznesu novac iz BiH u najvećem broju slučajeva stanovnici BiH, Kine, Turske, Ujedinjenih Arapskih Emirata.

A prema važećoj zakonskoj regulativi u BiH, fizičko lice prilikom izlaza iz BiH može bez prijave na graničnom prelazu iznositi novac ili čekove u visini od 2.500 evra ili 5.000 KM. Pored ovog iznosa, u putničkom prometu sa inostranstvom može iznijeti dodatnih 2.500 evra, ali uz predočavanje dokaza da je ovaj novac podignut sa vlastitog  računa u banci, ili da su ova sredstva kupljena kod ovlaštene banke.

Za sve više iznose od 5.000 evra, odnosno 10.000 KM, mora postojati odobrenje entitetskih ministarstava finansija.

Podsjetimo, kod vlasnika građevinske firme „Integral inženjering“ iz Laktaša Slobodana Stankovića na ulazu u Hrvatsku prije skoro šest godina otkriveno je 450.000 evra u gotovini. Stanković novac nije prijavio ni carini BiH, a ni Hrvatske. Njegovo objašnjenje je bilo da su pomenute pare bile namijenjene za investicije u Srbiji.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )