FOTO: InfoBijeljina

Prioritet rada odbornika Pokreta Uspješna Srpska dr Zlatko Maksimović je unapređenje poljoprivredne proizvodnje što je i dokumentovano u programu Pokreta Bolja Bijeljina.

"Poljoprivreda u našem gradu mora biti na prvom mjestu liste prioriteta. Naš stav je da Odjeljenje za poljoprivredu mora biti aktivnije, te da svojim radom i saradnjom sa tržištem mora bolje usmjeravati podsticajna sredstva direktnim korisnicima", navode iz ovog pokreta.

U pogramu Pokreta Uspješna Srpska je naglašeno da je potrebno uspostavi ti savjetodavno tijelo, koje će poljoprivrednicima prilikom sjetve i obrade pružati besplatnu stručnu pomoć.

Kada je riječ o unapređenju poljoprivrede, Pokret Uspješna Srpska dr Zlatko Maksimović smatra da je neophodno pokrenuti poljoprivrednu laboratoriju, u kojoj će poljoprivrednici moći da vrše besplatnu analizu kvaliteta zemljišta cime ce se stvoriti preduslovi za racionalizaciju proizvodnje i organsku proizvodnju.

Organska proizvodnja voća i povrća je budućnost Semberije i na tome moramo više raditi.

Direktno izdvajanje iz gradskog budžeta u poljoprivredu mora biti značajno veće i treba da iznosi oko 
pet odsto godišnjeg budžeta.

U Programu PUS-a dr Zlatko Maksimovic je predložen plan kapitalnih investicija u poljoprivredu kroz sljedeće projekte: Pokretanje intezivne plasteničke i stakleničke proizvodnje uz eksploataciju tople vode koju Semberija posjeduje, Osnivanje hladnjača, posebno modernih ULO hladnjača, Snažniji podsticaji intezivnoj i organizovanoj proizvodnji povrća, žitarica, voća, stoke, Subvencionisanje i snažnija podrška razvoja i pokretanja prehrambeno-prerađivačkih kapaciteta  sa kojima će se ugovarati poljoprivredna proizvodnja, Osnivanje marketinško/prodajnog javnog preduzeća ili poljoprivredne kooperative po uzoru na italijanski „Coop. Posebna pažnja se mora posvetiti privlačenju međunarodnih projekata za razvoj poljoprivredne proizvodnje u Semberiju i  aktivno uključiti domace proizvođače u ove razvojne programe (EU programi, IPA fondovi, prekogranična saradnja, SIDA podrška).

"Naš poljoprivredni proizvođači zaslužuje najvišu pažnju i na tome se moramo svi maksimalno angažovati 
u narednom periodu", zaključuju iz Pokreta Uspješna Srpska dr Zlatko Maksimović.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )