FOTO: InfoBijeljina

Fond zdravstvenog osiguranja Republike Srpske pokrenuo je otvoreni postupak za nabavku posebnog programa lijekova za rijetke bolesti za narednu godinu, a vrijednost nabavke je oko 11 miliona KM sa PDV-om.

Za narednu godinu planirana je nabavka devet lijekova za osam rijetkih oboljenja, među kojima su cistična fibroza, Pompeova bolest, mukopolisaharidoza tip dva i četiri, Gošeova bolest tip jedan, Gošeova bolest tip jedan ili tri, Hanterov sindrom, Morkio A sindrom, kao i lijek za liječenje akutnih napada angioedema.
 
– S obzirom na to da potpisani ugovori za ovu godinu ističu u januaru naredne godine, FZO je već sada pokrenuo novu proceduru da bi se pravovremeno obezbijedili lijekovi za ove rijetke bolesti i za 2023. Na ovaj način u Srpskoj se obezbjeđuje kontinuitet dostupnosti nekih od najsavremenijih dostupnih lijekova za oboljele od rijetkih bolesti – saopšteno je iz FZO.
 
Riječ je, kako navode iz FZO, uglavnom o izuzetno skupim lijekovima, pa trošak za oboljele od cistične fibroze godišnje iznosi više od šest miliona KM.
 
– Vjerujemo da će biti zainteresovanih dobavljača koji ispunjavaju sve potrebne kriterijume u skladu sa Zakonom o javnim nabavkama BiH, te da će nabavka biti uspješno realizovana u predviđenim rokovima. FZO nastoji da u okviru raspoloživih sredstava osiguranicima obezbijedi što veći broj novih lijekova, naročito za najugroženije kategorije – navode iz Fonda.
 
FZO je u julu potpisao ugovore sa dobavljačima o nabavci lijekova za rijetke bolesti za ovu godinu, odnosno za šest mjeseci ove godine, a nabavljeni lijekovi se isporučuju Univerzitetskom kliničkom centru /UKC/ Srpske i dostupni su pacijentima koji imaju odgovarajuće medicinske indikacije da ih primaju.
 
Potrebe za lijekovima za rijetka oboljenja, u skladu sa Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Srpske predlaže UKC, odnosno Komisija za rijetke bolesti, dok Program lijekova donosi Fond uz saglasnost resornog ministarstva.
 
FZO niz godina oboljelima od rijetkih bolesti u potpunosti finansira lijekove i druga prava iz zdravstvenog osiguranja, a sada su im dostupne neke od najnovijih i najefikasnijih terapija u svijetu, koje do ove godine osiguranicima nisu bile dostupne u okviru obaveznog zdravstvenog osiguranja.
 
– Njihova nabavka i finansiranje je omogućeno zahvaljujući ranijim dopunama Zakona o zdravstvenom osiguranju, na osnovu inicijative sadašnjeg predsjednika Srpske Milorada Dodika. Ova oblast uređena je sada i novim Zakonom o obaveznom zdravstvenom osiguranju Republike Srpske – pojasnili su iz FZO.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )