FOTO: null

Pokošena trava odlična je “hrana” ne samo za vaš travnjak, već i za povrće i sve druge biljke

Pokošena trava odlična je “hrana” ne samo za vaš travnjak, već i za povrće i sve druge biljke. Sadrži četiri odsto azota, jedan procenat fosfora i dva kalijuma. Ukoliko je ostavite na travnjaku, biće vam potrebno bar 25 odsto manje veštačkog đubriva, ali vodite računa da ostaci trave budu kraći jer će brže i bolje da se razgrade.

Ukoliko ste kosili visoku travu, nju možete da upotrebite za druge stvari: da je stavite u kompost, osušite i koristite za malčiranje, napravite od nje tečno đubrivo.

Kompost ne treba da pravite samo od trave jer ona sadrži čak 80 odsto vode, nego je pomešajte sa “suvim” materijama poput lišća ili grančica. Najbolje je da taj odnos bude 1:1 ili 2:1, to jest dva dela trave a jedan deo lišća i grančica. Neophodno je i da travu pre toga malo prosušite, dan-dva pre nego što je stavite u kompost. Za dva do tri meseca kompost će biti spreman za upotrebu.

Takođe, ukoliko u skorije vreme niste koristili hemijske preparate na travnjaku, pokošenu travu možete da iskoristite za malčiranje. Travu ostavite da se osuši to jest postane seno i željene biljke “ušuškajte” slojem od dva do tri centimetra. Malčiranjem se održava potrebna vlažnost zemljišta. Ako stavljate svežu travu, dovoljno je da sloj bude jedan centimetar kako bi se razgradila pre nego što pobuđa.

Ostaci trave biće odlična hrana i za vaš povrtnjak jer će azot podstaći rast biljaka, naročito onih kojima je potrebna velika količina ovog elementa poput kupusa, spanaća, krastavaca, krompira.

Kako je trava bogata ne samo azotom već i kiseonikom i fosforom, može da se upotrebi i kao organsko đubrivo za poboljšanje kvaliteta baštenskog zemljišta. Stavite sloj od pet-šest centimetara trave u zemlju na dubinu od petnaestak centimetara. Trava će lagano da trune i da bude izvor hrane za biljke koju u zemlju budete posadili. Vodite samo računa da sa travom ne stavite i korov ili seme ove agresivne biljke.

Za samo nekoliko dana, od trave možete da dobijete i 100 odsto organsko tečno đubrivo koje sadrži azot, fosfor i kalijum u odnosu 1:0,5:3. Napunite kantu željene veličine dve trećine travom, dopunite je vodom i poklopite. Trebalo bi da odstoji tri dana. U zavisnosti od veličine biljke, zalijte je četvrtinom do polovinom šolje ove tečnosti, a one u saksijama dok se zemlja skroz ne natopi i tečnost počne da curi kroz rupe.

BRZO RAZGRAĐIVANjE

KADA stavite travu u kompost, ona veoma povećava temperaturu i doprinosi da se materije znatno brže razgrade. Sveže pokošena trava ima odnos ugljenika i azota od 20:1, što zavisi od vrste, perioda kada se kosi i u kakvom je stanju.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )