FOTO: InfoBijeljina.com

Četrdesetogodišnji Danijel Keranović iz Bijeljine, u petak, 2. juna, kreće biciklom na pokloničko putovanje u Ostrog.

Na graničnom prelazu Šepak pridružiće mu se i Dejan Blagojević iz Loznice. Nakon što se, ističu ova dvojica prijatelja, poklone moštima Svetog Vasilija nastaviće da obilaze manastire na crnogorskom primorju.

Planiraju da dnevno biciklom prelaze od 150 do 200 kilometara i očekuju da će nakon Kremne, Šćepan Polja, treći dan stići u ostroški manastir, četvrti dan na Skadarsko jezero, a peti dan u crnogorsku luku Bar.



- Moramo čuvati vjeru, tradiciju i običaje. Moramo poštovati naše duhovne vrijednosti. Ovo hodočašće prilika je da animiramo i druge, prvenstveno mlade ljude, da njeguju prave vrijednosti. A to su one kojima nas uči naša, pravoslavna vjera. Naše svetinje su mjesta na kojima moramo sjećati slavne prošlosti, ali i graditi put ka boljoj budućnosti sprskog naroda - kaže Danijel za portal InfoBijeljina. 


Biciklizmom se Danijel bavi već tri godine. Dnevno vozi najmanje 40, a u prosjeku stotinak kilometara.

- Zaposlen sam kao trgovac, ali kad god imam priliku vozim biciklo i boravim u prirodi. Činim to i kada vrijeme nije pogodno, jer u svakom pa i ovom sportu morate biti uporni i ne dopuštati bilo kakvim preprekama da vas spriječe. Želja nam je da promovišemo biciklizam, ali i uopšte zdrav život. Ovo nije lak sport. Zahtijeva fizičku spremnost, dobru opremu, brojna odricanja ali kad nešto volite, ništa nije teško - kaže Danijel.


Na put za Ostrog Danijel i Dejan kreću, kako kažu, s vjerom u Boga a sigurni su da neće izostati ni pomoć dobrih i blagočestivih ljudi, kroz čija mjesta će dvojica prijatelja voziti do cilja. Dejan planira i druga poklonička putovanja i nada se da će u skorijoj budućnosti ispuniti još jednu veliku želju, a to je da biciklom stigne i do Svete Gore i  manastira Hilandara.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 2 )