FOTO: null

Policijski službenici Ministarstva unutrašnjih poslova /MUP/ Republike Srpske ove godine evidentirali su 18.548 prekršaja zbog nekorištenja bezbjednosnog pojasa, kao i 331 prekršaj zbog prevoženja djece mlađe od pet godina koja nisu ispravno vezana u sigu

Iz MUP-a je saopšteno da je u prvih šest mjeseci ove godine na području Republike Srpske u saobraćajnim udesima smrtno stradalo 66 lica, dok je 295 zadobilo teške tjelesne povrede, a 1.226 lakše tjelesne povrede. 

MUP je organizovao akciju "Pojas" s ciljem podizanja svijesti učesnika u saobraćaju o potrebi korištenja bezbjednosnih pojaseva u vozilu, jer su analize Ministarstva pokazale da veliki broj nastradalih u saobraćajnim nezgodama nije koristio pojas za vrijeme vožnje. 

U okviru akcije policijski službenici će organizovati kontrole na putevima Republike Srpske, sa akcentom na korištenje bezbjednosnih pojaseva u vozilu sa aspekta lične bezbjednosti, ali i zakonske obaveze, a sve sa ciljem smanjenja posljedica po lica u saobraćajnim nezgodama. 

Analize MUP-a Srpske pokazuju da je procenat korištenja bezbjednosnog pojasa još daleko manji nego u zemljama u okruženju. 

Iz MUP-a Srpske podsjećaju učesnike u saobraćaju da su u obavezi da koriste bezbjednosni pojas kako u svojstvu vozača i suvozača, tako i u svojstvu putnika. 

Djeca do pet godina na zadnjem sjedištu su u obavezi da budu u sigurnosnoj sjedalici, dok su djeca od pet do 12 godina u obavezi da koriste bezbjednosni pojas. 

Djeca do 12 godina se ne smiju prevoziti na prednjem sjedištu, s tim da se djeca do dvije godine smiju prevoziti na prednjem sjedištu u sigurnosnoj sjedalici okrenutoj u kontra smjeru od smjera kretanja vozila sa isključenim vazdušnim jastukom na mjestu suvozača.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )