FOTO: null

U prostorijama Područne privredne komore danas je održan sastanak, na kome je glavna tema bila – pojačane kontrole poreskih inspektora.

O mogućnostima iznalaženja zajedničkog rješenja raspravljali su predstavnici Područne poreske komore, zastupnici Područne zanatsko preduzetničke komore, kao i sami bijeljinski preduzetnici.

Predstavnici zanatsko – preduzetničke komore regije Bijeljina, ostala je pri svom stavu da kaznene mjere koje je poreska inspekcija preduzimala u prethodnom periodu treba  korigovati. Najviše im smeta privremeno zatvaranje na 15 dana zbog neizdavanja fiskalnih računa, tvrdeći da veće novčane kazne bi imale više efekta.

Pregovori koji su se vodili na relaciji Bijeljina - Banja Luka nije dalo pozitivnih efekata, dok je dogovor ostao samo kao mrtvo slovo na papiru, u međuvremenu se trend zatvaranja bijeljinskih radnji nastavio. Iz „Preduzetnika“ tvrde da ni ove postojeće novčane kazne koje su propisane zakonom nisu male i da su još jedan udar na džep domaćih preduzetnika.

Iz Poreske uprave RS kažu da su inspektori samo sprovodili zakon. Iznos novčanih kazna neće biti mijenjan, a mjere koje su preduzete, predstavljaju podsticaj našim preduzetnicima da ukoliko žele da vode samostalno preduzetničku radnju moraju da poštuju zakonske norme.

Više od dvadeset zanatsko-preduzetničkih radnji je na području Bijeljine privremeno zatvoreno, međutim, pojačanoj kontroli Poreskih službenika možemo se nadati i početkom naredne godine, jer iz Poreske uprave naglašavaju da je to jedina mjera koja daje rezultate.

Iz Područne privredne komore ističu da bi postizanje današnjeg dogovora bio značajan kako za domaće preduzetništvo tako i za Poresku upravu RS, kojoj nije za cilj da prevashodno kažnjava nego da stimuliše preduzetnike na izvršenje zakonske obaveze.

Sastanak koji je danas održan u prostorijama Privredne komore Bijeljina imala je za cilj da se pokuša pronaći rješenje za sve učestalije aktivnosti koje sprovodi Poreska uprava RS na upoznavanju privrednih subjekata o kontroli izdavanja fiskalnih računa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )