FOTO: null

Formiranje zajednica etažnih vlasnika (ZEV) je zakonska obaveza, a bijeljinska Gradska uprava apeluje na zajednice koje nisu izvršile preregistraciju po Zakonu o održavanju zgrada iz 2011. godine, da to učine.

- Registrovane zajednice etažnih vlasnika na mnogo jednostavniji način obavljaju održavanje zgrade i imaju pogodnosti za rješavanje zajedničkih poslova, s obzirom na to da tako postaju pravno lice i imaju mogućnost da podignu kredit za finansiranje projekata obnove zgrade. Takođe, ovi ZEV-ovi, na osnovu odluke Skupštine Grada, mogu računati na finansijsku podršku iz gradskog budžeta za obnovu dotrajalih fasada na zgradama u iznosu od 30 odsto vrijednosti radova, s tim da moraju dostaviti dokaz da na računu imaju 70 odsto preostalih potrebnih sredstava za realizaciju investicije - naveo je Radiša Petrović iz Odjeljenja za stambeno-komunalne poslove i zaštitu životne sredine.

On je istakao da je najčešći problem ZEV-a neplaćanje održavanja zgrade, što je zakonska obaveza i iznosi minimalno 0,20 KM po metru kvadratnom za korisne stambene površine, dok za poslovne prostore iznosi 0,40 KM.

- Zajednice mogu internom odlukom povećati ovaj iznos u skladu sa dogovorom stanara zgrade - pojasnio je Petrović, dodajući da ZEV-ovi sami moraju izabrati predsjednika i Upravni odbor.

Na području Grada Bijeljina trenutno ima 170 registrovanih zajednica etažnih vlasnika.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )