FOTO: Nezavisne

Poštujte pravila u pripremi i miješanju namirnica, stomak će vam biti zahvalan, a istovremeno ćete iskoristiti sve nutrijente iz hrane.

Kako da izbjegnete najčešće greške u izboru namirnica?

Kakao + mlijeko

Kakao je bogat oksalnom kiselinom, koja blokira apsorpciju kalcijuma. Kada se kombinuje s kalcijumom ova kiselina doprinosi formiranju kristala oksalata, koji su preteški za bubrege. Naravno, jedna šoljica vruće čokolade nedjeljno nije opasna, ali budite oprezni, pogotovo ako imate probleme s bubrezima.

Salata + limun ili sirće

Masti su potrebne da bi vitamini i druge vrijedne hranjive materije (poput karotenoida) koje se nalaze u povrću bili pravilno apsorbovani. Ako salatu prelijete samo limunom ili sirćetom, uskraćujete sebi mnogo zdravih elemenata.

Krastavci i paradajz

Ova kombinacija izazvaće probavne probleme.

Tjestenina sa sirom + paradajz

Tjestenina obiluje ugljenim hidratima pa se varenje započinje već u ustima. Paradajz, s druge strane, sadrži kiseline koje, čak i u malim količinama, prekidaju taj proces. To dovodi do ometanja varenja skroba. Bjelančevine koje se nalaze u siru takođe mogu da pogoršaju situaciju.

Jaja + slanina

Ova kombinacija koju svi toliko vole bogata je proteinima, a naučnici veruju da to baš i nije dobro za zdravlje. Naše tijelo troši mnogo energije za varenje takvih namirnica. Ako pojedete jaja i slaninu za doručak, lišavate se energije koja vam je nužno potrebna na početku dana.

Mekinje + mlijeko

Fitinska kiselina koja se nalazi u mekinjama stvara nerastvorljiva jedinjenja kada se kombinuje sa kalcijumom i magnezijumom pa ovi minerali postaju nedostupni telu. Ova kiselina se takođe nalazi u pšeničnim pahuljicama i zobenoj kaši, ali u manjim količinama. Zbog toga se ne preporučuje često kombinovanje tih proizvoda s mlijekom. Savjet je piti mlijeko sat do sat i po nakon obroka.

Žitarice + sok od narandže

Žitarice u kombinaciji sa sokom od narandže, posebno ujutro, neće donijeti povećanje energije koju očekujete, ali može dovesti do neprijatnosti i težine u želucu. Kiseline u sokovima od narandže drastično smanjuju aktivnost enzima koji je odgovoran za razbijanje ugljenih hidrata. Iz istog razloga ne preporučuje se kombinovanje žitarica s bilo kojim drugim kiselim voćem ili bobicama.

Pizza + gazirani sok

Kombinacija ugljenih hidrata, proteina i skroba troši mnogo energije na varenje. S druge strane, šećer u gaziranom soku usporava taj proces. To rezultira težinom u želucu i osećajem nadutosti. Osim toga, šećer ne može doći do crijeva, jer vam je želudac pun.

Pšenični hljeb + džem ili marmelada

Rafinirano pšenično brašno u kombinaciji sa slatkim dvostruka je doza ugljenih hidrata koji izazivaju nalet glukoze. To će pružiti skok energije za kratko vreme, nakon čega sledi iscrpljenost i loše raspoloženje. Još jedan argument protiv ove kombinacije je nemir u crevima izazvan savezom kvasca i šećera. Obično se ne preporučuje jesti hleb s pekmezom na prazan želudac.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )