FOTO: null

Miroslav Savić (53) iz Šamca je poginuo kada se polo kojim je upravljao sudario sa kombijem privatnog preduzeća iz Prijedora, koji je prevozio radioaktivni materijal iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča".

Saobraćajna nesreća se dogodila u danas, oko 15.30, na magistralnom putu Doboj - Modriča, u mjestu Botajica. Od siline udara kombi sa radioaktivnim materijalom, koji se kretao iz pravca Modriče, završio je u kanalu pored puta, dok je polo, koji je naišao iz suprotnog pravca, ostao smrskan na cesti, na kojoj su bili vidljivi tragovi krvi.

"Takođe, uviđaju je prisustvovao i inspektor iz Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH, koji će svoj pismeni izvještaj dostaviti Tužilaštvu", izjavila je Olivera Rauković, dežurni tužilac Okružnog tužilaštva Doboj, te dodala da je naredila obdukciju smrtno stradalog, koja će biti obavljena u dobojskoj bolnici "Sveti apostol Luka".

Iz Instituta za nuklearne nauke "Vinča" u Prijedor je prevožen uređaj za ispitivanje zavarenih spojeva, navode u modričkoj Civilnoj zaštiti (CZ), a iako je vozilo u kojem se nalazio skoro uništeno, nadležni uvjeravaju da nije oštećen, da radioaktivna materija nije opasna po okolinu i ne zrači, što je i utvrđeno mjerenjem na licu mjesta.

"Dobili smo obavještenje od inspektora Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH da je taj uređaj inače vrlo teško oštetiti da može biti radioaktivan po okolinu. On služi za neke namjene u specijalnim zavarivanjima, odnosno u kontroli specijalnih zavarivanja", rekao je Željko Terzić iz CZ Modriča.

Emir Dizdarević, direktor Regulatorne agencije za radijacionu i nuklearnu bezbjednost BiH, potvrdio je da zbog ovog sudara neće doći do radiološkog incidenta.

"Nakon sudara inspektor iz Banjaluke je izašao na teren i konstatovano je da nije došlo do ispadanja izvora iz kontejnera u kome se nalazi", naveo je on i dodao da je riječ o specijalnom kontejneru za transport "Bosnamontaže" iz Prijedora, koja ima licencu Agencije.

Prema nezvaničnim informacijama, ovo je prvi slučaj na domaćim saobraćajnicama da je vozilo koje je prevozilo radioaktivni materijal direktno učestvovalo u saobraćajnoj nesreći.

Mještani Botajice, koji su, kažu, na vijestima čuli da se u njihovom selu dogodila nesreća, odmah su pohitali na lice mjesta, ali tvrde da ne strahuju.

"Nema straha, ja poznajem šta je to, to je aparat koji vari, i to nije ništa toliko opasno, ali neko kaže ovako, neko onako, i tu se podigne panika bez potrebe. To su manje boce, koliko ja poznajem, ali, eto, narod ko narod", priča Miloš Gligorević, mještanin Botajice, čija je kuća od mjesta nesreće udaljena kilometar.


Zaglavljeni u kombiju

Za svoj život su strahovali Radoslav Borovnica, vozač kombija, koji je prevozio uređaj iz "Vinče", kojem je, kako saznajemo, ostalo četiri godine do penzije, i njegov suvozač, koji su nakon sudara bili zaglavljeni u kombiju.

"Kada smo se uspjeli iščupati iz auta i kada je ona primarna opasnost prošla, malo sam se bojao ako plane auto, a mi ne možemo izaći. Kada smo se izvukli, kolega kaže da je vozača auta vidio kada je već bio skroz došao do nas, samo je prešao na našu stranu, pa nije stigao ni reagovati, ni zakočiti", priča suvozač u kombiju, kojem je, kao i njegovom kolegi, na licu mjesta urađen alko-test, koji nije pokazao prisustvo alkohola u organizmu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )