FOTO: null

Uprkos brojim policijskim akcijama sprovedenim u RS protiv pijanih vozača, te onih koji prebrzo voze ili su se na neki treći način ogriješili o zakon, broj mrtvih na putevima u RS je povećan.

Milija Radović, direktor Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, naveo je da se za deset mjeseci ove godine u RS dogodilo oko 7.600 saobraćajnih nezgoda u kojima je smrtno stradalo 129 lica.

To je, dodao je, za 19 odsto više nego u istom periodu prošle godine. Radović je, nakon juče održane sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS, najavio kampanju protiv vožnje pod uticajem alkohola, što je, uz neprilagođenu brzinu, jedan od najčešćih uzroka saobraćajnih nezgoda.

Inače, ovih dana se, kada je riječ o povećanju bezbjednosti na putevima, mnogo govori i o nedavno utvrđenom Nacrtu zakona o izmjenama Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, a čije usvajanje u Savjetu ministara BiH već izazva polemike.

Naime, taj nacrt je, prema riječima Nataše Kostić, pomoćnika ministra saobraćaja i veza RS, Savjet ministara BiH usvojio bez usaglašavanja i upoznavanja entiteta s izmjenama.

"Zbog ovakvog postupanja Savjeta ministara mi ne znamo šta je uvršteno od naših primjedaba i prijedloga. Kada budemo dobili tekst Nacrta zakona uputićemo parlamentu BiH amandmane i reagovaćemo, jer je do izmjene zakona došlo na ovakav način", rekla je Kostićeva nakon sjednice Savjeta za bezbjednost saobraćaja RS.

Kostićeva je navela da se na svakoj sjednici Savjeta ministara BiH iniciraju izmjene Zakona o osnovama bezbjednosti saobraćaja na putevima u BiH, dodajući da su Ministarstvu komunikacija i transporta BiH, koji je predlagač zakona, upućene brojne inicijative za izmjenu tog akta.

S druge strane, iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH napominju da je riječ o dokumentu čiji su detalji već nekoliko godina poznati javnosti, s tim što su u njemu usvojeni i predlozi Agencije za bezbjednost saobraćaja RS, a koji se odnose na strože kažnjavanje vozača koji načine prekršaj.

Taj nacrt je, kako ističe naš izvor iz Ministarstva komunikacija i transporta BiH, još podložan promjenama, jer tek slijedi parlamentarna procedura usvajanja.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )