FOTO: null

Predstavnički dom Parlamenta BiH nije juče podržao zahtjev Savjet ministara BiH da se o izmjenama Zakona o akcizama BiH, kojim je predviđeno povećanje nameta na gorivo odlučuje po hitnom postupku što bi značilo da ništa ne mogu promijeniti.

Poslanici će o ovom pitanju, koje donosi novi udar na džep vozača, raspravljati u skraćenoj proceduri i imaće mogućnost da ulože amandmane. Kako bi izmjene Zakona o akcizama mogle biti primijenjene predložena je i izmjena Zakona o uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda i Zakona o sistemu indirektnog oporezivanja u BiH.

Poslanik SNSD-a Dušanka Majkić tražila je prilikom utvrđivanja dnevnog reda da pitanje akciza bude skinuto jer za predložena rješenja ne postoji saglasnost Upravnog odbora Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) BiH.

Problem je nastao zbog toga što je prijedlog izmjena zakona koji je prethodno dobio podršku Upravnog odbora UIO pretrpio ogromne promjene u Savjetu ministara i zatim upućen na usvajanje u Parlament. Savjet ministara podržao je izmjene Zakona o akcizama BiH kojim je predviđeno povećanje tog nameta na gorivo i autogas za 15 feninga po litru. Upravni odbor UIO predložio je u istom paketu i povećanje akciza na pivo, alkoholna i bezalkoholna pića, ali to nije usvojeno u Savjetu ministara. Kako bi promjene prošle bez otpora Savjet ministara je predložio da izmjene zakona budu razmatrane u hitnom postupku.

- Zahtjev Savjeta ministara BiH za razmatranje po hitnom postupku je pokušaj da se Srpska isključi iz donošenja odluka u vezi sa indirektnim porezima. Ne mogu da shvatim da niko iz RS ko čini vlast na nivou BiH nije reagovao, već su, naprotiv, glasali za ovakve prijedloge - rekla je Majkićeva.

Ona je istakla da se ne radi samo o povećanju akciza na gorivo, nego i o izmjenama zakona o sistemu indirektnog oporezivanja, uplatama na jedinstveni račun i raspodjeli prihoda.

- Donošenjem ovih zakona vrši se udar na sistem indirektnog oporezivanja, jer je do sada uvijek, kako to zakon i nalaže, Upravni odbor UIO davao prijedloge Savjetu ministara, koji je na osnovu njih donosio odluke. Danas imamo prijedloge zakona koje je dostavila UIO iako je njena jedina nadležnost da sprovodi politiku koju je utvrdio Upravni odbor - kazala je Majkićeva.

Predsjedavajući Savjeta ministara BiH Denis Zvizdić tvrdi da prilikom predlaganja ovih zakonskih rješenja nisu prekršene procedure ni zakoni.

- Upravni odbor UIO predlaže, a Savjet ministara je taj koji utvrđuje politiku u ovoj oblasti, Upravni odbor UIO je za rad odgovoran Savjetu ministara i obavezan da sprovodi politiku, odnosno zakone koje na prijedlog Savjeta ministara donosi Parlament BiH - rekao je Zvizdić.

Istakao je da su predloženi zakoni bitni, jer se njima ispunjavaju preuzete ugovorne obaveze sa Evropskom bankom za obnovu i razvoj i drugim finansijskim institucijama kako bi po planiranoj dinamici bili završeni započeti projekti u vezi sa izgradnjom putne infrastrukture.

- Povećanjem akciza biće povećani finansijski kapaciteti institucija BiH, odnosno preduzeća u entitetima i Brčko distriktu za izgradnju autoputeva, brzih cesta i magistralnih puteva - kazao je Zvizdić.

Predsjedavajuća Kluba poslanika SDS-a Aleksandra Pandurević izjavila je da poslanici te stranke neće podržati povećanje akciza na gorivo dok ne bude podržano i uvođenje "plavog dizela". Potpredsjedavajući Predstavničkog doma Šefik Džaferović iz SDA podvukao je da su izmjene zakona jednoglasno usvojene u Savjetu ministara zbog čega će ih podržati poslanici SDA ocijenivši da je šteta što nije prihvaćena hitna procedura.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )