FOTO: null

Poljoprivrednicima u Republici Srpskoj u posljednja dva dana isplaćeno je 6,12 miliona KM na ime podsticaja, a ratari kažu da su im uplate stigle u pravi čas, posebno zbog toga što se spremaju za jesenju sjetvu.

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS rekli su da je poljoprivrednicima juče uplaćeno 3,27 miliona KM, a u utorak 2,85 miliona podsticaja.

- U utorak je uplaćeno 2,37 miliona KM premije mljekarima  za mart ove godine i 482.530 KM za regresirano dizel-gorivo, što su zaostale obaveze iz 2015. godine. Juče je na račune ratara uplaćeno 2,78 miliona KM za premiju za pšenicu u tekućoj godini i 488.207 KM za zaštitu zdravlja životinja - rekao je portparol Ministarstva poljoprivrede Aleksandar Macanović.

Predsjednik Saveza poljoprivrednih proizvođača RS Stojan Marinković kaže da uplate nisu mogle stići u bolji čas. Novac će, dodaje, biti iskorišćen najprije za pokrivanje dospjelih dugova.

- Poljoprivrednici su u posljednje vrijeme u lošoj finansijskoj situaciji, pa će im ovaj novac dobro doći. Izvoz pšenice u Tursku ide otežano, cijena kukuruza na tržištu je u padu i ponovo je zastoj u plasmanu tovnih svinja. Mnogo se toga svalilo na leđa proizvođača i subvencije su više nego dobrodošle - kaže Marinković.

Izrazio je nadu da bi u skorije vrijeme mogla da budu isplaćena i ostala dugovanja iz 2015. godine.

Poljoprivrednik iz Semberije Ljubo Maletić kaže da se ratari uveliko pripremaju za jesenju sjetvu i da ih je isplata podsticaja veoma obradovala.

- Već smo ušli u njive da beremo kukuruz i čim to završimo, krećemo sa sjetvom pšenice i ječma. Novac je došao u pravo vrijeme jer je većina poljoprivrednika već planirala da se zaduži kod banaka, a sa uplaćenim podsticajima kredite možemo zaobići - rekao je Maletić.   

Predsjednik Udruženja poljoprivrednih proizvođača i mljekara RS Vladimir Usorac kaže da uplata mnogo znači i mljekarima.

- S pristiglim novcem vratićemo jedan dio dugova, a i dalje nam ostaje problem oko spremanja silaže. Nadam se da će se i uplate premija za ostale mjesece uskoro desiti, kako bismo mogli proizvodnju držati aktivnom. Imamo obećanje od ministra da će plaćanje u narednom periodu biti intenzivnije - rekao je Usorac.

Dugovanja

U Ministarstvu poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede RS podsjećaju da neplaćene obaveze po osnovu podsticaja za prošlu godinu iznose 3,5 miliona KM, dok je za 2016. godinu ukupno isplaćeno 12,58 miliona KM.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )