FOTO: null

Narodni poslanik Zlatko Maksimović izjavio je danas da podržava rad svih organizacija čiji je cilj stvaranje društva u kojem je žena zaštićena od nasilja, ekonomski samostalna i aktivan učesnik u društvenim procesima.

On je posjetio Fondaciju "Lara" u Bijeljini i sa članovima ove organizacije razgovarao o njihovim aktivnostima, naročito o položaju žrtava nasilja u porodici i nastavaku pružanja što adekvatnije podrške žrtvama. 

Maksimović je nakon sastanka pohvalio rad "Lare" i rezultate koje ova organizacija postiže, a najavio je i svoju podrušku budućim aktivnostima ove i sličnih organizacija i za izmjene u Zakonu o zaštiti od nasilja u porodici. 

On je istakao da svi u društvu treba da djeluju više, da se radi preventivno i da se problemi u ovoj oblasti rješavaju sistemski. 

Prema riječima Maksimovića, žena je stub svake zdrave porodice, ali žene često nisu dovoljno zastupljene u društvu ni na lokalnom nivou, ni u državi. 

U "Lari" su nakon sastanka ukazali na dosadašnju dobru saradnju sa Maksimovićem kao direktorom Doma zdravlja u Bijeljini, sa kojim imaju potpisan i protokol o saradnji u pružanju pomoći ženama i djeci žrtvama nasilja u porodici. 

"Zahvaljujući ovoj saradnji bili smo u mogućnosti da obezbijedimo kvalitetnu zdravstvenu pomoć za sve žene i djecu koji su zbrinjavani u Sigurnu kuću, bez obzira iz koje od susjednih opština dolazile", navode iz "Lare". 

U saopštenju se ističe da je današnji sastanak izraz obostranog interesa i da će u narednom periodu raditi na razvijanju i novih servisa podrške za žrtve u kojima će biti važna saradnja sa institucijama, prije svega sa Centrom za mentalno zdravlje u Domu zdravlja. 

Iz Fondacije "Lara" najavljuju pokretanje pitanja finansiranja Sigurne kuće iz budžeta lokalnih zajednica, a podsjećaju da se već duži period, zajedno sa drugim organizacijama koje rade na prevenciji i sprečavanju nasilja u porodici, zalažu za unapređenje Zakona o zaštiti od nasilja u porodici. 

"Posebno smo zainteresovane za ukidanje mogućnosti kažnjavanja počinilaca nasilja u prekršajnom postupku jer smatramo da nasilje u porodici nikako ne može da bude prekršaj, to je krivično djelo i tako ga treba i sankcionisati", ističu u "Lari", a za ove promjene očekuju i podršku narodnog poslanika Zlatka Maksimovića. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )