FOTO: null

U srednjim školama u Bijeljini ima dovoljno mjesta za upis svih 1.029 učenika koji ove godine završavaju osnovno obrazovanje, izjavio je gradonačelnik Bijeljine Mićo Mićić nakon današnjeg sastanka o usklađivanju upisne politike kada je riječ o srednjim šk

Mićić je rekao novinarima da je u srednje škole u gradu prošle godine upisano 1.045 učenika. 

On je ukazao i na potrebu kvalitetnog školovanja za radnička zanimanja koja nedostaju privredi u regiji i sugerisao da u zakonu o srednjem obrazovanju treba povećati broj časova praktične nastave. 

Predsjednik Aktiva direktora srednjih škola semberske regije Duško Đurić najavio je da će ove godine biti upisano i odjeljenje frizera kao traženo zanimanje u gradu, a ranijih godina su, kao deficitarna u regiji, u škole uvedena zanimanja varioci, pekari i drvoprerađivači. 

"Idemo ka tome da se planom upisa u srednje škole povećava broj zanatskih zanimanja, kako bi ispoštovali potrebe privrede i omogućili bolje uslove za buduće zapošljavanje", istakao je Đurić. 

Direktor Područne privredne komore Bijeljina Slavica Marković naglasila je da je školovanje drvoprerađivača uspjeh koji prati jačanje ovog sektora u regiji i da postoji stalna potreba poslodavaca za kvalitetnim kadrom u turističko-ugostiteljskom sektoru. 

Izvršni direktor gradskog Zanatsko-preduzetničkog udruženja "Preduzetnik" Milorad Stević podržao je afirmaciju zanatskih zanimanja i istakao da je to siguran put ka samozapošljavanju i razvoju privrede. 

"Da se stanje svijesti među mladima mijenja pokazuje činjenica da u Bijeljini imamo nekoliko zanimanja i preduzetnika koji su već treća generacija u tom poslu, što je dobra praksa razvijenih zemalja, prema kojoj se polako i mi krećemo", kaže Stević. 

On je ukazao i na apsurd u Bijeljini, da se na birou rada nalazi 140 frizera koji, nažalost, rade nelegalno, dok poslodavci uzalud traže da zaposle radnike iz ove struke.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )