FOTO: Nezavisne.com

Ministar privrede i preduzetništva Republike Srpske Vjekoslav Petričević iskazao je spremnost za saradnju sa timom Svjetske banke na prevazilaženju problema u oblasti privrede i preduzetništva, kao i zajedničkim naporima za oporavak privrednih subjekata koji su ugroženi uticajem epidemije virusa korona na poslovanje.

U razgovoru sa kovoditeljem projekta grupacije Svjetske banke Ruvejdom Aliefendić putem video-veze istaknuta je potreba za interventnom podrškom privrednim subjektima koji imaju probleme sa likvidnošću kroz određeni vid grantova, kao i povoljnim kreditnim linijama za obrtna sredstva.

Petričević je upoznao Aliefendićevu o aktivnostima ministarstva u vrijeme epidemije i mjerama Vlade Republike Srpske kada je riječ o podršci privrednim subjektima koji posluju u otežanim uslovima, kao i narednim koracima nadležnih institucija za ublažavanje ekonomske krize.

On je napomenuo da su naročito ugroženi privredni subjekti koji su izvozno orijentisani, odnosno posluju sa partnerima u državama koje su pod najvećim uticajem epidemije, te naglasio potrebu za što skorije vraćanje u normalne tokove poslovanja, saopšteno je iz Ministarstva privrede i preduzetništva.

Aliefendićeva je istakla važnost konsolidacije privrednih subjekata koji su pogođeni negativnim efektima virusa korona, a naročito mikro, mala i srednja preduzeća.

Ona je predstavila tekuće aktivnosti Svjetske banke, te naglasila da će dodatna pažnja biti usmjerena na jačanje menadžmenta i uvođenje novih tehnologija kao podršci privredi. Aliefendićeva je navela da su u pripremne aktivnosti uključeni Ministarstvo finansija Republike Srpske i Investiciono-razvojna banka Srpske.

Zajednički je ocijenjeno da je kriza ukazala na neophodnost transformacije poslovanja i digitalizaciju procesa, te da je pojava virusa korona uslovila privredne subjekte da se okrenu onlajn poslovanju i prilagode svoje poslovanje na način da organizuje rad od kuće tamo gdje je moguće.

U narednom periodu biće nastavljena komunikacija Ministarstva sa predstavnicima Svjetske banke kako bi se pronašli modaliteti za hitno obezbjeđivanje podrške privrednicima u Republici Srpskoj, a sve u cilju sanacije posljedica izazvane virusom korona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )