FOTO: InfoBijeljina

Da li nakon neuspjelog referenduma o opozivu gradonačelnika Bijeljine Ljubiše Petrovića treba raspustiti Skupštinu grada i da li će vladajuća većina, koja je tražila njegov opoziv, „kazniti“ šefove svojih gradskih odbora zbog pogrešne procjene ili će svi glumiti kao da se u najvećem gradu Semberije ništa nije desilo i nastaviti (ne)raditi kao i do sada

Za opoziv Petrovića udružilo se čak 16 političkih subjekata, parlamentarnih i vanparlamentarnih stranaka koji su se okupili u koaliciji sa SNSD, tvrdeći kako gradonačelnik Bijeljine ne radi dobro i da ga „narod više ne želi“. Opoziv su, između ostalih podržali, SNSD, DEMOS, Ujedinjena Srpska, Republička stranka Srpske, Socijalistička partija, SDS Semberija Mićo Mićić, SDA, Pokret za Bijeljinu, NPS i DNS.

Lider SNSD Milorad Dodik je pred referendum izjavio kako je opoziv Petrovića test za vladajuću koaliciju.
 
– Ovde je na testu vladajuća koalicija. Ljudi su veoma okupljeni oko ovoga, vjerujem da je to gotova stvar i jedina vijest koju očekujem je da je smjenjen gradonačelnik i da se pripremamo za izbor novog – poručio je Dodik. On je naglasio da se skupštinska većina mora poštovati jer „predstavlja većinsku volju naroda“.
 
Sa druge strane Petrović je tvrdio kako njegovu smjenu traže oni koji žele da „ovladaju budžetom Bijeljine“, te upozorio da skupštinska većina opstruiše sve projekte koje predloži i na sve moguće načina blokiraju rad Bijeljine. Upitao je skupštinsku većinu, čime će oni odgovarati, ukoliko ne prođe opoziv, „da li će odreći svojih dvostrukih i trostrukih funkcija i primanja“.
 
Ko je u pravu, a ko nije, rekli su građani Bijeljine koji su na referendumu tražili da Petrović ostane na čelu grada. Čak 70 odsto građana se izjasnilo da su protiv opoziva.
 
Sa druge strane, 16 stranaka okupljenih oko SNSD uspjelo je da ubijedi tek 30 odsto građana najvećeg semberskog grada da glasaju za Petrovićev opoziv.
 
Ako je opoziv Petrovića trebao biti dokaz da ga narod neće i da ne radi dobro svoj posao, kako su to tvrdili oni koji su pokrenuli referendum, da li onda ova podrška koju je dobio pokazuje suprotno – da narod neće skupštinsku većinu jer smatraju da nije dobro radila svoj posao u protekle dvije i po godine?
 
Isto tako, ako skupštinska većina „predstavlja većinsku volju naroda“, kako je to rekao Dodik, zbog čega je onda samo 30 odsto građana podržalo njihovu inicijativu za smjenu Petrovića i da li je to znak da je skupštinska većina izgubila podršku naroda i da treba raspustiti Skupštinu grada?
 
Šef sektora za politiku i medije SDS, Stevan Salatić ističe da su građani Bijeljine nedvosmislenom podrškom Petroviću pokazali da je on dobro radio svoj posao i da ga i dalje žele na čelu grada.
 
S druge strane, kako dodaje on, razlika od 17.000 glasova u korist Petrovića pokazuje da skupštinska većina nema većinsku podršku naroda Bijeljine.
 
– To je jasna poruka građana da politike ucjene SNSD, koje su godinama karakteristične, u Bijeljini ne prolaze. Isto to se pokazalo i 2020. godine. Građani su jasno poručili da žele drugačiju prekompoziciju skupštinske većine – kaže Salatić za Srpskainfo.
 
On dodaje da SDS očekuje od Ministarstva uprave i lokalne samouprave te parlamenta Srpske da sprovedu Zakon o lokalnoj samoupravi i što prije raspuste Skupštinu grada Bijeljina.
 
Salatić ističe da je očito da građani ne podržavaju rad gradske skupštine na čelu sa SNSD jer su „pokazali da na budžet Bijeljine gledaju kao na plijen, a ne kao budžet koji treba da se potroši u svrhu razvoja grada“.
 
Na pitanje da li smatra da skupštinska većina treba da preispita sad svoj rad s obzirom na to da nisu dobili podršku građana za ovaj referendum, predsjednik Skupštine grada Bijeljine Aleksandar Đurđević (SNSD) ističe za Srpskainfo da je jasna poruka naroda i da je na njima da preispitaju svoj rad i izdefinišu dalje korake.
 
– Ovo je jasna poruka poraženoj strani, koju je poslao narod i koju trebamo analizirati unutar sebe. Moramo napraviti dobru analizu i definisati dalje političke korake. Poruka je jasna i definitivno neke stvari moramo promeniti – kaže Đurđević.
 
On je dodao da poštuje odluku građana i da mu je drago da je referendum protekao bez incidenata. Đurđević ističe da su ovim pale u vodu priče kako „neko želi da prekraja izbornu volju naroda“.
 
– U politici su normalne i pobjede i porazi. Nadam se da se pobjednička strana neće zanijeti u smislu da dodatno radikalizuje političke odnose u Bijeljini koji su već poprilično narušeni. Mislim da od toga niko u našem gradu neće imati ništa dobro i da je narod sit podela i sukoba – istakao je Đurđević.
 
Univerzitetski profesor i politički analitičar, Drago Vuković ističe da rezultat referenduma nije iznenađenje za njega, ali da ga iznenađuje odnos snaga onih koji su bili protiv opoziva i za.
 
– Mislim da je uzrok takvog odnosa veliki broj građana koji su izašli na referendum. Iznenađuje tolika izlaznost jer obično na opoziv ne izađe više od 30 odsto građana. Zašto je došlo do tog povećanog interesa? Pretpostavljam da je to ponajprije bila psihološka reakcija građana da se odbrani čovjek koji je u kampanji bio poprilično napadnut – ističe Vuković za Srpskainfo.
 
Dodaje da je sa druge strane uticaj na veću izlaznost imao i sam Petrović koji je „poprilično dramatično postavio cijelu priču oko referenduma pričom o kriminalizaciji politike“.
 
Vuković ističe da Petrović sa jedne, te SNSD i skupštinska većina sa druge strane, sada trebaju da povuku neke poteze u smislu pouka i poruka ovog referenduma.
 
– Dakle, SNSD treba konačno ozbiljno da preispita svoju snagu i ulogu u Bijeljini. Ovaj opoziv godinu i po dana pred izbore im se pokazao kao kontraproduktivan. Što se tiče Petrovića on je sa ovim referendumom ojačao. Njegove pozicije su sada bolje nego što su bile – navodi Vuković.
 
Kako će Petrović, dodaje on, to sada da iskoristi, odnosno da li će svojim daljim aktivnostima biti više posvećen gradu, a manje globalnoj politici, vidjeće se.
 
Vuković je mišljenja da ne treba raspuštati gradsku skupštinu godinu i po dana pred izbore.
 
ŠTA KAŽE ZAKON

Vlada i Narodna skupština Republike Srpske sada imaju šansu da prvi put primjene član 152 Zakona o lokalnoj samoupravi koji predviđa raspuštanje skupštine opštine ukoliko nakon „provedenog postupka opoziva gradonačelnik, odnosno načelnik opštine, ne bude opozvan“. Male su vjerovatnoće da će se to, ipak, desiti jer su u protekle tri godine na više referenduma građani glasali za ostanak svojih (grado)načelnika, a skupštine nakon toga nisu raspuštene.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 7 )