FOTO: glassrpske

Paroh tuzlanski i požarnički Spasoje Radovanović pozvao je sve Tuzlake da na dan Svetog proroka Ilije, 2. avgusta, prisustvuju tradicionalnom “Ilindanskom saboru” u Požarnici u porti Hrama Vaznesenja Gospodnjeg koji u ovoj godini obilježava 125 godina od osveštanja i zaštićen je kao nacionalni spomenik i kulturno dobro.

Hram je porušen u ratu, generalno obnovljen 2016. godine, a prošle godine je započeto obnavljanje freskopisa.
 
Prema riječima sveštenika, u Požarnici živi tek stotinu Srba u 63 domaćinstva, od prijeratnih 1.000 srpskih domaćinstava.
 
Gradonačelnik Bijeljine Ljubiša Petrović je na sastanku sa predstavnicima Srpske pravoslavne crkve i Zavičajnog udruženja Tuzlaka u Bijeljini obećao podršku grada u organizaciji “Ilindanskog sabora” u Požarnici i Srbima u tuzlanskoj regiji, saopšteno je iz Gradske uprave.
 
On je rekao da su Tuzlaci u odbrambeno-otadžbinskom ratu dali veliki doprinos odbrani Semberije, koja se tada branila na Majevici, te da je obaveza da Semberija podrži organizaciju njihovih svetkovina.
 
“Zajedno sa Zavičajnim udruženjem Tuzlaka insistiraćemo kod institucija Tuzle i Tuzlanskog kantona na poboljšanju statusa srpskih povratnika i infrastrukture srpskih sela”, rekao je gradonačelnik.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )