FOTO: novosti.rs

Tužilaštvo BiH podiglo je optužnicu protiv bivšeg ministra bezbjednosti BiH Dragana Mektića (63) i tri radnika ministarstva zbog zloupotrebe položaja kojom je, kako se navodi, pričinjena šteta od 244.764 KM.

Iz Tužilaštva BiH je saopšteno da je optužnica podiguta nakon istrage koja je vođena po prijavi Federalne uprave policije (FUP) o nezakonitostima u radu odgovornih osoba u Ministarstvu bezbjednosti BiH. Osim Mektića optuženi su i bivši šef kabineta ministra bezbjednosti BiH Igor Golijanin (40), pomoćnik ministra Samir Agić (51) i Edin Garaplija (51) vlasnik Instituta za zaštitu od požara i eksplozija "Inza" Sarajevo.

- Optužnica ih tereti za zloupotrebu položaja pri realizaciji međudržavnog Projekta prekogranične saradnje u oblasti vatrogastva, a koji je sa 198.454 evra finansirala Delegacija EU u BiH - saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

Oni su, kako se navodi, optuženi za krivično djelo visoke korupcije koja šteti međunarodnom ugledu BiH, te da su u saučesništvu počinili krivična djela zloupotreba položaja ili ovlaštenja i pomaganje u izvršenju krivičnih djela.

- Optužnica ih tereti i za gruba kršenja Zakona o javnim nabavkama, Zakona o sukobu interesa u institucijama vlasti BiH, Zakona o ministarstvima i drugim organima uprave u BiH, Zakona o državnoj službi u institucijama BiH i internih propisa Ministarstva bezbjednosti BiH prilikom realizacije projekta - odnosno nabavke opreme za vatrogasne kapacitete, angažovanje ljudskih resursa, odnosno fizičkih i pravnih osoba, kao i postupaka nabavke materijala od interesno povezanih osoba i bliskih srodnika, čime su ostvarivali nezakonitu imovinsku korist - navodi se u saopštenju.

Tužilaštvo će navode optužnice dokazivati pozivanjem 31 svjedoka i prilaganjem 140 materijalnih dokaza.

MEKTIĆ: OPTIŽNICA JE NEBULOZA

Dragan Mektić, bivši ministar bezbjedosti Bosne i Hercegovine, tvrdi da je optužnica koju je protiv njega i još tri saradnika podiglo Tužilaštvo BiH - nebuloza.

- Žrtva sam glavne tužiteljke Gordane Tadić. Četiri godine ukazujem na korupciju u Tužilaštvu BiH i oni su se sada odlučili za osvetu, napravivši fiktivnu optužnicu. Uostalom, novac za projekt koji se navodi u optužnici donirala je Evropska unija. Nakon urađenog posla, Evropska unija je u svom izveštaju navela da je sve urađeno po propisima - izjavio je Mektić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )