FOTO: Glas Srpske

Podaci o imovini sudija i tužilaca u BiH ipak neće biti objavljeni u skorije vrijeme. Iako je Visoki sudski i tužilački savjet usvojio Pravilnik po kojem svi nosioci pravosudnih funkcija i članovi njihovih porodica moraju u svoje imovinske kartone upisati imovinu vredniju od 5.000 maraka i poklone koje dobiju, pravilnik je osporen.

Crveno svjetlo je stiglo iz Agencije za zaštitu ličnih podataka, koja smatra da se pravilnikom narušava privatnost.

“Savjet je donio Pravilnik kojim su nametnute obaveze i izvršeno miješanje u pravo na privatnost sudija, tužilaca i njihovih srodnika, suprotno Zakonu o VSTS-u, Zakonu o jedinstvenom matičnom broju, ali i odredbama Konvencije o borbi protiv korupcije, čime je došlo do kršenja odredbi o principu pravičnosti i zakonitosti”, poručuju iz Agencije.

U Agenciji smatraju da bi Pravilnik omogućio zloupotrebu finansijskih podataka o imovini sudija i tužilaca. U Visokom sudskom i tužilačkom savjetu kažu da sada nemaju mnogo izbora. Pravilnik koji su izradili je, tvrde, u skladu sa evropskim propisima, ali će nastojati da nađu rješenje koje odgovara svima, i to kroz razgovor sa predstavnicima Agencije. Ukoliko ni to ne urodi plodom, odluku Agencije će pokušati osporiti pred Sudom.

“Mi ćemo sasvim sigurno, naša komisija će pripremiti neku rezervnu varijantu koja bi bila primjenljiva u 2019. ukoliko se desi da i to pravno sredstvo ne uspije pred nadležnim organom ili sudom”. kaže Milan Tegeltija, predsjednik VSTS BiH.

U VSTS ipak ne odustaju od toga da imovina svih sudija i tužilaca u BiH treba da bude dostupna javnosti. Tako bi se, smatraju, unaprijedio integritet BH pravosuđa. Nosioci pravosudnih institucija, sudije i tužioci u BiH jedini su u regionu koji i dalje skrivaju usvoju imovinu.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )